Tennet zoekt locatie in Groningen-stad voor offshore onderhoudscentrum

29 jan 2015

Landelijk netbeheerder Tennet is in de stad Groningen op zoek naar een voorlopige locatie waar het een offshore onderhoudscentrum kan inrichten. Het bedrijf wil namelijk een plek waar snel over een helikoptervliegveld kan worden beschikt, en de Eemshaven biedt die voorlopig niet.

Tennet wil een offshore maintenance center (OMC) realiseren dat de uitvalsbasis moet worden voor Tennet-personeel dat onderhoudswerk verricht aan de Tennet-transformatorplatforms van zowel Nederlandse als Duitse offshore windparken. Daarvoor heeft Tennet op zich de Eemshaven op het oog, als meest 'centrale' locatie tussen de Nederlandse en Duitse offshore locaties.

Maar het OMC zal in eerste instantie in de stad Groningen verrijzen, zo blijkt. Daar wordt door Tennet namelijk nu gezocht naar een geschikte plek. "Logischerwijs is Eemshaven de voorkeurslocatie voor het OMC", aldus Tennet-woordvoerder Johanna Breuning. "Dat ligt het dichtst bij de offshore windlocaties en lijkt vanuit bestuurlijk Groningen een gewenste locatie voor ontwikkeling." Maar het ontbreken van een helikoptervliegveld is voor Tennet vooralsnog een struikelblok daar. "Een helikoptervliegveld wordt op z'n vroegst in 2017 verwacht", aldus Breuning. "Zolang er geen helikoptervliegveld is, is de Eemshaven vooral een lastig te bereiken locatie."

De stad Groningen is dan voorlopig een interessantere plek voor Tennet, door de nabijheid van luchthaven Eelde aan de zuidkant van de stad, waar dan helikoptertransport vandaan mogelijk is, en vanwege de algemene bereikbaarheid. Daarom wil Tennet eerst tijdelijk huren in Groningen, om in een later stadium het OMC alsnog te verplaatsen. Breuning: "Eerste stap zal zijn dat we in Groningen gaan huren, en hierbij voldoende flexibiliteit inbouwen om vlot te kunnen verhuizen naar de Noordkust van de provincie Groningen."

Tennet verwacht dat er enkele tientallen personeelsleden, zoals monteurs en schoonmakers, werkzaam zullen zijn vanuit het OMC. Daar wordt al voor geworven.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief