Tegenlicht Meet Up in Alkmaar

10 mrt 2016

Op woensdag 23 maart gaat de Tegenlicht Meet Up Alkmaar over de uitzending ‘Doorbraak van duurzaam’, die op zondag 13 maart wordt uitgezonden op NPO2 om 21.05 uur. Steeds meer landen, gemeenten, bedrijven, beleggers en huishoudens kiezen voor duurzame energie. Niet meer om ethische redenen, maar om puur economische redenen. Wat zijn de gevolgen?

Het staat niet in de krant, maar er trekt een stille revolutie door de wereld: duurzame energie is goedkoper aan het worden dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dat betekent in toenemende mate dat een keuze voor wind- en zonne-energie geen ethische meer is, maar een economische. En dat zal de overgang naar duurzame energie sterk versnellen.

 

In landen als Brazilië, Australië, Chili en delen van de Verenigde Staten is de overweging om over te gaan op duurzame energie nu al een puur economische geworden. De komende jaren zal de prijs van zonne- en windenergie in snel tempo verder dalen. En daarna zal het aantal landen waar het omslagpunt voor duurzame energie wordt bereikt, verder toenemen. Verrassende nieuwkomer is bijvoorbeeld Marokko waar de overheid verwacht in 2020 al meer dan 40 procent van de elektriciteitsvraag met zonne-energie te kunnen voldoen.

 

In Spanje is zonne-energie al goedkoper maar de verwachting is dat dat binnenkort ook voor windenergie zal gelden. Duitsland verwacht in 2017 het duurzame omslagpunt te bereiken. Nederland laat voorlopig nog even op zich wachten. Hoe zal deze nieuwe duurzame politieke en economische werkelijkheid eruit zien? Op zondag 13 maart te zien in Tegenlicht, om 21.05 uur, NPO2.

 

Tegenlicht Meet Up Alkmaar

Op woensdag 23 maart is in HAL 25 de Alkmaarse Meet Up over deze uitzending. Te gast zijn onder meer:

- Pallas Agterberg, directeur Strategie van netwerkbedrijf Alliander.
- Jan Schreuder, programmamanager Energie en Klimaat bij de gemeente Zaanstad.
- Frank Brandsen, projectmanager bij Energy Valley.
- Gijs van Wijk, projectleider bij Urgenda.

 

We gaan het hebben over de lokale bijdrage aan de doorbraak. Gaan wij versneld omschakelen naar duurzamere vormen van energie? Hoe dan? En wat zijn de gevolgen - economisch, politiek, maar ook praktischer: voor de prijs van onze energie, voor het net, de manier waarop we bouwen, de lokale huisvuilcentrale? Nu nog worden alle nieuwe woningen op het gasnet aangesloten: moeten we daarmee stoppen? En de huisvuilcentrale zorgt nu voor stadsverwarming: maar als we uitgaan van steeds minder afval, is dat dan wel de oplossing?

 

Datum: woensdag 23 maart 2016
Plaats: HAL 25, Pettemerstraat 15, Alkmaar
Tijd: 18:00-19.30 eten (€ 15,00) / 20:00-21.30 Meet Up
Toegang Meet Up: gratis
Aanmelden: via Facebook of info@hal25.nl
Twitter#: #tegenlichtalkmaar @HAL25Alkmaar

 

Tegenlicht Meet Ups

Sinds 2013 organiseert Tegenlicht in pakhuis de Zwijger Meet Ups om met kijkers/geïnteresseerden na te praten over de uitzendingen. Wegens groot succes startten verschillende steden lokale bijeenkomsten en inmiddels zijn er in bijna het hele land (en in België, Ethiopië en de VS) Tegenlicht Meet Ups - in nauwe samenwerking met Tegenlicht en Pakhuis De Zwijger. Sinds afgelopen jaar ook in Alkmaar.

Nieuwsarchief