SUMMERLABB LAAT PUBLIEK TOEKOMST BELEVEN OP EUROSONIC NOORDERSLAG

12 jan 2016


Tijdens het Eurosonic Noorderslag festival in Groningen, op 14, 15 en 16 januari, geeft het duurzaamheidsplatform SummerLabb het publiek een inspirerende blik in de toekomst. In het eigen paviljoen aan de Oosterkade werken deze dagen meer dan achttien startups, multinationals en onderwijsinstellingen uit heel Nederland samen om het festivalpubliek te laten proeven van de nieuwste innovatieve, technische en wetenschappelijke oplossingen.

 

SummerLabb, een initiatief van Jan Douwe Kroeske, begint haar verhaal aan de Oosterkade met een rondleiding op Wubbo Ockels’ Ecolution, de meest duurzame, energieneutrale zeilboot ter wereld. Vanuit hier zal het publiek verder meegenomen worden in verhalen rondom zonne-energie, GTL (gas-to-liquid), energietransitie, biocomposieten, biobased economy, duurzaam bouwen, stadsontwikkeling en alles rondom de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen het thema “Healthy Ageing”.

Verder is er aandacht voor Virtual Reality, een van de innovaties die de toekomst op verschillende gebieden zal veranderen. Zo kan de festivalbezoeker op SummerLabb  ervaren hoe het is om virtueel te schommelen in de Groningse Der Aa-kerk. Een andere innovatieve techniek is augmented reality, waar het ziekenhuis UMCG tegenwoordig mee werkt. Zij hebben een educatieve app ontwikkeld waarin realiteit tot leven komt om kinderen af te leiden van het ziekenhuisleven.

Eenheid in verscheidenheid
“We delen professionele kennis met het publiek, “ vertelt Kroeske. “Deze professionals gaan letterlijk met het publiek in gesprek en nemen ze mee in de wereld van morgen om te laten zien hoe we door middel van techniek en wetenschap onze toekomst gaan veranderen. Lastige onderwerpen worden op deze manier laagdrempelig en inzichtelijk.”

Michiel Bal van Gasunie, één van de SummerLabb partners, vult aan: “De kracht van SummerLabb is de ‘eenheid in verscheidenheid’, waar de verschillende verhalen van de deelnemende partners op een nieuwsgierigmakende wijze samenkomen tot een geheel. Gezamenlijk nemen wij de bezoekers mee langs de verschillende innovatieve toepassingen die de duurzame toekomst mogelijk maken. Een leuke ervaring voor jong en oud, waarbij de zintuigen meer dan eens worden geprikkeld. Voor Gasunie is SummerLabb juist daarom een mooi platform om de rol van gas en gasinfrastructuur in de duurzame energiemix te laten zien. “

SummerLabb is vrij toegankelijk. Op donderdag en vrijdag is SummerLabb te bezoeken van 10.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. SummerLabb is geschikt voor jong en oud, voor het jongste publiek is er in samenwerking met de Gemeente Groningen een speciale speurtocht ontwikkeld.

De partners van SummerLabb zijn: Gasunie, Shell, Bredenoord, YouTech Magazine, Bioboxx,, Stichting de Jonge Onderzoekers, Provincie Drenthe, Gemeente Emmen, IVN i.s.m. THINGS IO en Breien met Agnes, Waterschap Drents Overijsselse Delta i.s.m. Millvision, Cumapol, BioBTX, Green PAC, Drenthe College, Science LinX/Rijksuniversiteit Groningen, Technologiestichting STW, UMCG, NIOO-KNAW, TU Eindhoven, Gevel Solutions, Walas, Weder, YouTech, Happy Fish en Joint Venture Earth.

Nieuwsarchief