Subsidie voor duurzame bedrijven levert ruim 50 banen op

26 aug 2015

Biopack B.V. in Appingedam krijgt subsidie voor het opzetten van een fabriek waar milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen voor de voedingsmiddelenindustrie worden gemaakt. The Silicon Mine B.V. ontvangt subsidie voor het vestigen van een fabriek in Farmsum, waar op een vernieuwende manier silicium wordt geproduceerd. Silicium wordt onder meer verwerkt in zonnecellen. Het geld komt uit de subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). De RIG is bedoeld om de werkgelegenheid in het Eemsdeltagebied en het Zernike Science Park in Groningen te bevorderen.

Biopack

Biopack B.V. investeert ruim 4 miljoen euro in een fabriek waar duurzame, afbreekbare en recyclebare materialen worden geproduceerd. Deze materialen zijn een alternatief voor plastic verpakkingen. Biopack krijgt een bijdrage uit de RIG van ruim 1,2 miljoen euro. De fabriek wordt gevestigd in Appingedam en moet 40 arbeidsplaatsen opleveren.

Silicon Mine

The Silicon Mine B.V. krijgt een subsidie van ruim 2,8 miljoen euro. Dit bedrijf wil samen met een internationale partner in Farmsum zeer zuiver silicium produceren, dat wordt gebruikt voor zonnecellen en in de ICT-industrie (halfgeleiders). Dit moet 18 banen in de regio opleveren. Het bedrijf maakt gebruik van een geheel nieuwe techniek, die nog niet eerder voor commerciële doelen is gebruikt. In totaal investeert The Silicon Mine B.V. 10 miljoen euro in het bedrijf.

RIG

Het geld uit de RIG komt van het ministerie van Economische Zaken en de Economic Board Groningen, een organisatie die zich inzet om de economie in het aardbevingsgebied te versterken. Door aansluiting bij de RIG komt het geld van de Economic Board terecht bij grotere initiatieven in de regio. De RIG werd in 2014 in het leven geroepen naar aanleiding van het faillissement van een aantal bedrijven in de Eemsdelta. In dat jaar werd ook het actieplan 'Chemiecluster op Stoom' gepresenteerd. Onderdeel van het plan was dat minister Kamp en de regio Groningen 40 miljoen euro investeringsgeld voor het gebied toezegden. Hiervan is tussen 2014 en 2015 al 10 miljoen euro ingezet. De financiering hiervoor kwam van het ministerie van Economische Zaken en het Ruimtelijk Economisch Programma van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN.)  

Bron: Provincie Groningen

 

Nieuwsarchief