Subsidie haalbaarheidsstudie biocokesfabriek Delfzijl

08 okt 2014

De provincie Groningen verleent Clean Fuels 15.000 euro subsidie voor een haalbaarheidsstudie naar een biocokesfabriek in Delfzijl. Het bedrijf  heeft een methode ontwikkeld om van biomassa biocokes te maken. Dit is een milieuvriendelijke en zeer hoogwaardige houtskool die wellicht de petroleum-cokes bij ESD-SIC uit Delfzijl zou kunnen vervangen. Als de fabriek er komt, levert dit zo’n achttien structurele arbeidsplaatsenop in Delfzijl.

Duurzame techniek
De techniek van Clean Fuels is op verschillende manieren duurzaam. De grondstoffen, zoals notendoppen en houtblokken, komen uit duurzame productie. Bij het omzetten naar houtskool is het rendement 35 tot 40 procent (bij traditionele systemen is dit 10 tot 30 procent). Het proces is zelfvoorzienend in de energiebehoefte en de bijproducten zijn hoogwaardige restwarmte en bio-olie. Met het vervangen van petroleum-cokes door biocokes wordt de uitstoot van zwaveldioxide en de geur sterk beperkt. Ook hopen initiatiefnemers de afhankelijkheid van niet-duurzame energiebronnen te verminderen.

 

Biocokes
Met deze haalbaarheidsstudie hoopt de provincie uiteindelijk de initiatiefnemers te ondersteunen in het besluit om te kunnen investeren in een nieuwe biocokesfabriek. Als de plannen door gaan zal de bouw op zijn vroegst over een jaar starten.

Nieuwsarchief