Straks reukloze witte wolkjes van LNG-veerboot

20 jan 2015

Passagiers op de veerboot tussen de Eemshaven en Borkum zien straks reukloze witte rookpluimen uit de scheepsschoorsteen komen in plaats van de gebruikelijke scheepsdieselwolken. Het schip de Ostfriesland van AG Ems wordt geschikt gemaakt voor LNG als brandstof. LNG is Liquefied Natural Gas, vloeibaar gemaakt aardgas.

Uitstoot omlaag
Het scheelt ruim negentig procent in de uitstoot van stikstof-en zwaveloxide en twintig procent van het broeikasgas CO2. De uitstoot van fijnstof is zelfs helemaal verdwenen. Ook wordt het schip energiezuiniger. Zo wordt de kou die vrijkomt door van het vloeibare LNG weer gas te maken benut voor de airconditioningsinstallaties.

Meer pk's
De nieuwe motoren, vier in totaal, wekken met de nieuwe brandstof LNG stroom op voor twee electromotoren. Die leveren meer pk's dan de twee oude motoren. Ook de besturing wordt anders. In plaats van de gebruikelijke roeren krijgt de Ostfriesland vier schroeven die in alle richtingen draaibaar zijn. Daardoor kan het schip makkelijker manoevreren.

Het is het eerste zeeschip dat in de EU wordt omgebouwd naar LNG. Het is een Nederlands - Duits project, waarin Groningen Seaports en Energy Valley ook een belangrijke rol spelen. Zij moeten er voor zorgen dat er LNG-faciliteiten in het Noorden komen, zoals een bunkerstation.

Energy Valley
Stichting Energy Valley is er trots op deel te nemen aan dit werkelijk grensverleggende en grensoverschrijdende project. De rederij AG Ems is de voorloper die alle eer toekomt voor deze stap. LNG is een robuuste en toekomstgerichte brandstof die zeer geschikt is om in de scheepvaart en het zware wegtransport te gebruiken. We gaan er vanuit dat meerdere reders de stap naar LNG zullen zetten zoals rederij Doeksen in Harlingen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook zijn meerdere werven in het Noorden actief met het ontwerp en de bouw van LNG aangedreven schepen. Dit biedt een grote economische kans voor deze sector. Bovendien brengt het gebruik van LNG specifiek voor de regio van het UNESCO werelderfgoed van de Waddenzee ecologische kwaliteit met economische ontwikkeling.

De ontwikkeling van LNG wordt in de Energy Valley regio begeleidt door Stichting Energy Valley en de TaskForce LNG Noord-Nederland. Op nationaal niveau wordt deze ontwikkeling uitgevoerd door het Nationaal LNG Platform onder de noemer van de Green Deal LNG Rijn en Wadden waar Energy Valley ook aan deelneemt.

Bron: RTV Noord & Energy Valley

Nieuwsarchief