Stopcontacten voor Nederlands grootste windpark onderweg

19 aug 2015

De duurzame elektriciteit die het offshore windpark Gemini vanaf 2017 produceert, komt aan land via twee grote onderstations. Deze stopcontacten voor op zee zijn nu onderweg naar Noord-Nederland, zo valt te lezen op duurzaambedrijfsleven.nl

Het offshore windproject Gemini krijgt 600 megawatt aan windturbines, gelijkelijk verdeeld over de windparken ZeeEnergie en Buitengaats. Gemini is momenteel in aanbouw, op 85 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. Ruim een derde van de funderingen voor de windmolens is inmiddels geplaatst.

Het consortium FICG heeft, in opdracht van offshore-specialist Van Oord, voor beide parken een transformatorstation gebouwd. De stations zetten de stroom die door de windturbines wordt gegenereerd om in een hoogspanning. Dat minimaliseert de energieverliezen in de kabels die de windstroom naar de kust brengen.

De onderstations zijn vertrokken uit het Belgische Hoboken, aan de Schelde bij Antwerpen. De reis naar de Noord-Nederlandse kust zal ongeveer drie dagen duren. De daadwerkelijke installatie in het windpark volgt op een later moment. Het windpark Gemini moet in 2017 volledig operationeel zijn.

Nieuwsarchief