Sterke groei in de bouw in Göteborg zorgt voor grote vraag naar innovatieve duurzame oplossingen

16 mei 2019

Isolatie vervaardigd uit zeegras en aangepaste zonnepanelen voor gevels en daken. Slechts enkele van de duurzame oplossingen die op 8 mei 2019 tijdens ‘Living Lab’ in Göteborg werden gepresenteerd. Het Living Lab event werd georganiseerd in het kader van Northern Connections – het creëren van innovatieverbanden tussen bedrijven en clusters in de energiesector. Energy Valley, onderdeel van New Energy Coalition, is een van de partners in Northern Connections.

Het doel van het Living Lab Event was om verschillende bedrijven en organisaties in bijvoorbeeld de bouw- en vastgoedsector, kennis te laten maken met nieuwe, innovatieve oplossingen voor fossielvrij bouwen. Er waren zo'n 150 deelnemers uit 8 landen die netwerkten en belangrijke nieuwe zakelijke contacten hebben gelegd. De verwachting is dat veel nieuwe samenwerkingen zullen ontstaan.

27 bedrijven vertegenwoordigd

Meer dan 40 MKB bedrijven waren geïnteresseerd om deel te nemen en hun producten en oplossingen te presenteren op het evenement. Uiteindelijk werden 17 van hen geselecteerd om een twee minuten durende pitch op het podium te geven en met geïnteresseerden een-op-een gesprekken te voeren. Tien extra bedrijven namen ook deel en hadden een eigen stand tijdens het event.

"We hebben hier veel nieuwe contacten gelegd. Het was een geweldig evenement....veel groter dan ik had verwacht", zegt Kirsten Lynge van het Deense bedrijf Læsø en een van de oprichters van Læsø Zostera. Læsø Zostera maakt gebruik van een reeds lang bestaande manier van zeegras te oogsten die is aangespoeld. Vervolgens gebruiken ze moderne technieken om het gras om te zetten in milieuvriendelijke, zeer effectieve isolatie voor gebouwen.

Een trend in de markt

Xavier Flasse van ISSOL, een bedrijf dat op maat gemaakte geïntegreerde zonnepanelen voor daken en gevels aanbiedt, ziet een trend in de markt. Flasse: "Er is grote belangstelling voor het creëren van aantrekkelijke cascostructuren voor gebouwen, die ook zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit. Wat hier vandaag is gebeurd, bevestigt de trend die we op dit moment in de markt zien. Er is zeker een groeiende vraag naar klimaatslimme producten en oplossingen".

Organisatie

Het evenement werd georganiseerd door Business Region Göteborg, Innovatum en Sustainable Business Hub in het kader van Northern Connections - een samenwerkingsverband van 22 clusters, steden, regio's en kennisinstellingen die samenwerken om innovatieverbanden te creëren tussen ondernemingen en clusters in de energiesector.

>> bekijk hier een compilatie van de dag

Volgend aanstaande Living Lab-evenement in Hamburg

Op 13 juni vindt een vergelijkbaar Living Labs-evenement plaats in Hamburg welke wordt georganiseerd door het energie cluster Hamburg en de stad Flensburg. Deze keer zullen er twee Living Lab-cases worden gepresenteerd over nieuwe duurzame stedelijke ontwikkelingen in Hamburg en de regio Flensburg. De focus van deze Living Labs ligt op District Energy Supply Solutions (stroom, warmte en koude) en duurzame mobiliteitsoplossingen zoals laadinfrastructuur, e-mobiliteit, carsharing enz.

>>Neem voor meer informatie over dit evenement contact op met Jannes Kalfsbeek: j .kalfsbeek @ newenergycoalition.org. Of registreer u hier.

Nieuwsarchief