Sportcomplex VVS’46 over op lokale duurzame energieproductie

08 jul 2014

Voetbalvereniging VVS’46 beschikt over een mooi compleet complex in Spanbroek. In de toekomst moet het complex energieneutraal worden. De doelstelling is een toekomstbestendig verenigingscomplex dat los van fossiele brandstoffen is, een veilige sportomgeving biedt, vaste energielasten heeft en nul op de meter weet te houden.

VVS’46 bestaat uit 4 voetbalvelden (waarvan 1 kunstgrasveld), kleedkamers, kantine en een sporthal, de Oranjehal. Het complex van VVS heeft naast een kantine en kleedkamers, ook een (volwaardige) sporthal, goedgekeurd voor zaalvoetbalwedstrijden. Enkele jaren geleden is er brand geweest, waarbij de kantine volledig verschroeid is. Hierdoor is de Oranjehal, voorzien van een volledig asbest dak, gespaard gebleven. Deze brand heeft VVS overigens wel aan het denken gezet.

Het resultaat is een voetbalvereniging op een toekomstwaardig complex waar de benodigde energie wordt opgewekt door ruim 450 zonnepanelen op het dak van de Oranjehal. Zonnepanelen die voorzien in alle benodigde elektrische energie, voor alle verlichting, zowel binnen als buiten op de velden, de kantine, alle elektrische apparatuur en voor de elektrische verwarming van de Oranjehal en, in de toekomst, voor het laden van elektrische auto’s.

De bodembronnen leveren via de warmtepomp in de technische ruimte de benodigde warmte voor verwarming van kantine en kleedkamers. In de zomerperiode verkoelt VVS deze ruimten en slaan ze de overtollige zomerwarmte op in de bodem voor gebruik in de winterperiode.

Het stappenplan

Het traject naar energieneutraal omvat 5 stappen:

1. Verwijderen van het asbestdak van de Oranjehal;

2. Aanbrengen nieuwe dakbedekking;

3. Plaatsten van zonnepanelen op het dak;

4. Verwijderen van de gas gestookte verwarming en beëindigen van de gasaansluiting;

5. Aanbrengen van gesloten bodembronnen en aansluiten van deze bodembronnen op de warmtepomp.

De samenwerking

Het project wordt uitgevoerd door de lokale partijen Rijkhoff installatietechniek, van Diepen dak en gevel, Soliviri en ZON Energie.

Nieuwsarchief