Situatie Noordpool in woord en beeld bij lezing Bernice Notenboom

06 okt 2014

Volle bak in het Academiegebouw; bijna 300 bezoekers waren aanwezig bij de lezing “The Arctic March” van Bernice Notenboom. Bernice Notenboom is de eerste vrouw die de Zuidpool geskied heeft, en deed vorige lente een poging om datzelfde te doen op de Noordpool. Deze expeditie staat bekend als de zwaarste ter wereld. Wat beweegt deze vrouw? En hoe gaat zo’n expeditie in zijn werk? Energy Academy Europe organiseerde samen met Studium Generale Groningen een inspirerende ontmoeting met deze professionele avonturier, televisiepersoonlijkheid en klimaatjournalist. Ondersteund door moderator Jorien Vonk werd door middel van prachtig beeldmateriaal duidelijk hoe indrukwekkend en problematisch de situatie op de Noordpool is.

Haar passie voor de poolgebieden, is iets wat Bernice Notenboom graag deelt met journalisten, wetenschappers en avonturiers over de hele wereld. Het heeft haar geinspireerd om, samen met poolgids Eric Philips (die ze de koosnaam “Rod Steward” geeft vanwege hun uiterlijke overeenkomsten) en prijswinnende fotograaf Martin Hartley een expeditie op te zetten naar de Noordpool: The Arctic March. De expeditie is een reis van de absolute Noordpool naar de kust van Canada, een reis van 800 kilometer, welke zij te voet aflegden. In haar lezing werden de effecten van klimaatveranderingen duidelijk – het werd zichtbaar hoe waardevol, mooi en fragiel de Noordpool is. Een zeer belangrijk onderwerp, benadrukt Bernice, omdat het “het zo ontzettend waard is om het ijs wat we nog hebben te beschermen”.

Bernice Notenboom is internationaal erkend voor de wijze waarom zij klimaatverandering onder de aandacht brengt. Haar werk wordt gewaardeerd door vele kranten, magazines als National Geographic, en televisiekanalen wereldwijd en doelt op het significant beïnvloeden van internationale ontwikkelingen rondom klimaatproblematiek. In haar boek Tegenpolen en tv serie klimaatjagers, roept ze om actie om het gebruik van traditionele fossiele brandstoffen te verminderen.

In haar lezing spreekt Bernice haar bezorgdheid uit over de enorme hoeveelheid heftige stormen, de toename van wolken en sneeuwval welke ze meemaakte tijdens The Arctic March. Er zijn geen twijfels over haar doorzettingsvermogen, maar tijdens haar laatste expeditie geeft Bernice Notenboom toe dat ze heeft geleerd “om echt door te zetten”.
De heftige weercondities droegen tevens bij aan het stoppen van de expeditie na 40 dagen, of 600 kilometer, bikkelen; The Arctic March eindigde in een evacuatie. Maar, dat maakt The Arctic March geen mislukte expeditie; Bernice Notenboom maakt hoe dan ook gepassioneerd haar standpunt duidelijk over klimaatverandering. En, ze wilt terug. Naar dezelfde plek als waar de expeditie is geëindigd. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar Bernice is klaar voor een nieuw avontuur: “Als het Antarctica zou zijn, zou het saai zijn geweest”.

Energy Academy Europe organiseerde de lezing in samenwerking met Studium Generale Groningen. Zoals Bernice Notenboom zelf benoemt: “mensen onthouden geen statistieken, maar ze onthouden wel spannende verhalen”, doelt Energy Academy Europe op het uitnodigen van sprekers welke op bijzondere wijze hun perspectief geven op energiegerelateerde onderwerpen. In het verleden was dit onder andere Prof. Dr. Gunter Pauli, en het programma voor de toekomst belooft tevens grote sprekers te verwelkomen.

Nieuwsarchief