Søren Hermansen: Hoe word je een energie-onafhankelijke gemeenschap?

14 apr 2015

Energy Academy Europe en Studium Generale organiseren een Energy Lecture met Søren Hermansen. Hij is de drijvende kracht achter het “Samsø project”, dat tot doel heeft een 100% duurzaam eiland in Denemarken te realiseren. Hij is bovendien winnaar van de ‘Nobel Prijs’ voor Milieu. De Energy Lecture zal plaatsvinden op 11 mei.

Ons huidige energiesysteem loopt tegen zijn grenzen aan. Het wordt steeds duidelijker dat we toe moeten naar een systeem dat gebruik maakt van duurzame energiebronnen. Deze energietransitie brengt uitdagingen met zich mee die gevolgen heeft voor iedereen. Die uitdagingen zijn niet alleen technologisch van aard; andere aspecten zoals plaatselijke betrokkenheid zijn minstens zo belangrijk. De Nederlandse Waddeneilanden zijn een perfect voorbeeld van een gemeenschap die vooroploopt en actief betrokken is bij de energietransitie.

Deens duurzaam eiland
In 1997 loofde de Deense overheid een prijsvraag uit en daagde vijf bewoonde eilanden uit hun CO2-voetafdruk te  verminderen en hun productie van duurzame energie uit te breiden. Samsø, een eiland ten westen van Kopenhagen met zo’n 4100 inwoners, won de wedstrijd en is nu 100% duurzaam. Het eiland heeft internationale erkenning gekregen als leider op het gebied van duurzame alternatieve energie en stond onlangs in Time Magazine. Het produceert 10% energie meer  dan de bewoners jaarlijks nodig hebben. Ze hebben niet alleen een 100% duurzaam energiesysteem geschapen, maar ook een 100% duurzame maatschappij rond dat systeem. Hoe ze dat gedaan hebben? Niet door het hele eiland in één klap te overtuigen, maar stapje voor stapje, ieder persoon individueel totdat iedereen meedoet.

Nederlandse Waddeneilanden
Samsø vertoont veel gelijkenissen met de Nederlandse eilanden, die hard op weg zijn 100% duurzaam te worden. Terschelling, Ameland en Texel hopen in 2020 zelfvoorzienend te zijn. In deze special ‘Energy Lecture’, vergelijkt Søren Hermansen de Nederlandse eilanden met Samsø. Hij zal spreken over plaatselijk eigendom, decentrale ontwikkeling, het belang van ontwikkeling met plaatselijke verantwoordelijkheid en hoe we dit kunnen gebruiken in de Nederlandse energietransitie, beginnend op de Waddeneilanden.

Søren Hermansen
Søren Hermansen is directeur van de Samsø Energiakademi en staat aan het hoofd van het Samsø duurzame energie-eiland project. In 2009 won hij de Göteborg Prijs -- de Nobelprijs voor Milieu -- en hij is de drijvende kracht achter de transformatie van het Deense eiland Samsø. Zijn kennis en ervaring staan buiten kijf en zijn wereldwijd bekend. Hij is in vele televisieprogramma’s verschenen en in Nederland onder meer in  ‘Tegenlicht’. Hij staat bekend als een inspirerend spreker, met een grote betrokkenheid, een eigen zienswijze en een intelligent gevoel voor humor dat goed aanslaat bij alle soorten publiek. En natuurlijk deelde hij zijn verhaal op Energy Convention 2010 en TEDx!

Datum:
Maandag 11 mei

Tijd:
20:00 – 21:30

Plaats:
Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5 Groningen.

Bron: Energy Academy Europe

Nieuwsarchief