Ruim 200 initiatieven aangemeld voor Klimaattop Noord 2017

05 okt 2017

Voor de Klimaattop Noord 2017 die op 9 november aanstaande plaatsvindt in en rondom het Energy Academy Europe gebouw in Groningen zijn ruim 200 initiatieven aangemeld. Het laat zien dat het onderwerp leeft in Noord-Nederland en dat er veel potentie is. Van organisaties als Arriva en de Gasunie tot zorgkoepels, gemeenten en ondernemers uit het mkb. Naast workshops, gastcolleges en ondertekensessies komen onder meer klimaatgezant Marcel Beukeboom, klimaatjournalist en filmmaker Bernice Notenboom en waterstofgoeroe Ad van Wijk een inspirerend verhaal vertellen. De dag wordt aan elkaar gesproken door Brecht van Hulten, bekend van het consumentenprogramma Kassa en andere nieuwsprogramma's.

Veel van de aangemelde initiatieven hebben een plek gekregen in het programma. Hierdoor is er een ruim aanbod aan afspraken, inspiratiesessies en workshops. Deze sessies zetten nieuwe acties in gang of versnellen, verbreden en/of verdiepen bestaande initiatieven voor een beter klimaat. Daarnaast presenteren nog eens 75 organisaties zich door middel van een stand of installaties in het Energy Academy-gebouw en op het terrein van campus-proeftuin EnTranCe.

 

Tal van initiatieven

Zo wil de Gasunie met meerdere partijen een akkoord maken over waterstofstations, wordt er een onderzoek gepresenteerd naar het energieneutraal maken van vastgoed bij een koepelorganisatie in de zorg en is er een ondernemer die luxaflex heeft ontwikkeld die zonne-energie opwekken. Verder zijn er tal van lokale en regionale initiateven die zich presenteren en ontbreekt ook het onderwijs en de overheid zelf niet.

Aanwezigen

Naast bovengenoemde sprekers zijn aanwezig op de Klimaattop Noord o.a. Willem Straatsma, directeur van Friesland Campina, Patrick van der Meulen van Enie die een opleiding heeft gevolgd bij het Climate Reality Project van Al Gore, Onno Dwars van Ballast Nedam en geven Carina Wiekens, Peter van Kampen en Wander Jager een college over energie-gedrag van mensen.

Programma

Op de website www.klimaattopnoord2017.nl  staat vanaf vandaag een overzicht van het plenaire programma en deelnemers. Vanwege de grote belangstelling is de Klimaattop Noord alleen te bezoeken met een persoonlijke uitnodiging. Overige geïnteresseerden kunnen zich via de website wel aanmelden voor een reservelijst.

Organisatie

De Klimaattop Noord 2017 is een initiatief van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe samen met New Energy Coalition. Het is een opvolging van de Nationale Klimaattop 2016 in Rotterdam en heeft als doel om de energietransitie te versnellen, concrete afspraken te maken die hieraan bijdragen en te laten zien dat het Noorden dé groene energieregio van Nederland is.

Nieuwsarchief