‘Provincie Groningen moet lokale energiecoöperaties steunen’

29 okt 2013

De Groningse Statenfractie van GroenLinks roept het provinciebestuur op om financiële steun te verlenen bij het oprichten van lokale zonne-energiecoöperaties. Volgens de partij is de animo voor het in coöperatieverband opwekken van zonne-energie in de dorpen Adorp, Wehe den Hoorn en Ulrum dusdanig groot dat het tijd wordt dat de provincie financieel bijdraagt aan het oprichten van zonnestroomcoöperaties aldaar. Als dat een succes blijkt, zou de werkwijze in andere plaatsen navolging kunnen krijgen.

GroenLinks heeft het voorstel voor de zonnecoöperaties uitgewerkt in samenwerking met LTON Noord, multidisciplinair projectteam Coöperatie Blauwe Ogen en consultantsbureau Green and Smart. Uit het onderzoek blijkt volgens de partij dat er in elk van de genoemde dorpen honderd tot tweehonderd inwoners die lid van een zonnepanelencoöperatie willen worden. Daarnaast zijn er voldoende (agrarische) ondernemers in de omgeving die de daken van hun bedrijven willen verhuren voor de plaatsing van zonnepanelen.   

GroenLinks zou graag zien dat de provincie het financiële risico dat de projecten in het eerste jaar lopen afdekt. Volgens de partij gaat het dan om de kosten van voorfinanciering en begeleiding bij de uitvoering van de plannen.   

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief