Prestigieuze status voor Stenden in Emmen betekent impuls voor groene chemie

30 okt 2013

De regiegroep Chemie van het Rijk heeft Stenden Hogeschool samen met Emmtec Industry & Businesspark in Emmen benoemd tot Centre for Open Chemical Innovation (COCI). Dit is het eerste COCI/iLab in Noord-Nederland en één van de vijf belangrijkste knooppunten in Nederland voor de ontwikkeling van (groene) chemie. Een knooppunt met internationale herkenbaarheid en uitstraling, waar innovatie voorop staat.

Het Emmtec Industry & Businesspark in Emmen is de COCI-locatie waar innovatieve starters en kleinere bedrijven hun ideeën verder kunnen uitwerken, producten kunnen verbeteren en/of opschalen voor de commerciële markt. Ze kunnen daarbij gebruik maken van de faciliteiten en kennis van Stenden en de bedrijven op het park.

De aanwijzing van Zuidoost-Drenthe als topregio van Nederland op het gebied van groene, op plantaardige grondstoffen gebaseerde, chemie is een belangrijke impuls voor de regio en voor Drenthe. Het trekt bedrijven aan en het creëert banen. Bovendien versterkt het de innovatiekracht van het MKB.

Gedeputeerde Ard van der Tuuk is trots op de verkregen status. "De toekenning is een mooi voorbeeld van doelgerichte samenwerking tussen de kennisinstellingen, het bedrijfsleven én de betrokken overheden. Met de aantrekkingskracht van een internationaal herkenbaar cluster heeft de regio grote economische kansen die de werkgelegenheid ten goede komen."

De focus in Zuidoost-Drenthe ligt op de (groene) vezelchemie. Deze specifieke tak richt zich vooral op de ontwikkeling van kunststoffen, vezels en composieten voor allerlei toepassingen, van vliegtuigonderdelen tot autogordels en scheerapparaten. Wethouder Bouke Arends van de gemeente Emmen: "Emmen heeft het grootste vezelcluster in Europa met veel innovatieve bedrijven. Hier liggen grote kansen en dat wordt nu ook door het bereiken van deze status bevestigd.'

Bron: Provincie Drenthe

Nieuwsarchief