Oud ontmoet nieuw, zonneboten ontmoeten Tall Ships in Harlingen

04 jul 2014

De vijfde etappe van de DONG Energy Solar Challenge was er een met hindernissen. De vloot ging vandaag van Sneek naar Harlingen. Met name het laatste stuk van de route was lastig. Het CLAFIS Private Energy Solar Boat Team (T63) liep schade op op het traject voorbij Arum. ‘Ik heb wel tien keer wat geraakt. We hebben heel zacht gevaren, maar dan nog’, vertelt schipper Gerard van der Schaar. De wedstrijdorganisatie heeft toen bepaald dat de boten bij Achlum uit het water konden en op de auto naar Harlingen voor het laatste stukje.

De vloot finishte aan het eind van de middag in Harlingen, in het decor van de Tall Ships Races. Vanmiddag kwamen de ruim 65 Tall Ships de haven van Harlingen binnen. ‘Een mooi decor voor onze race’, aldus Albert Bosscha, projectdirecteur van de DONG Energy Solar Challenge.  Het CLAFIS Private Energy Solar Boat Team won overigens de race. Gevolgd door Midnight Sun KYAMK (T64) en Gowrings Energy Team (T66).

In de Challenge A is het ontzettend spannend. NHL Solarboat Racing (A19) en Scigrip Solar team (A22) liggen heel dicht bij elkaar in het klassement. ‘Wij zijn zwaarder en daarom kunnen ze op ons inlopen op de lange afstand. Maar in de sprint winnen wij,’vertelt Durk Zijlstra van NHL Solarboat Racing.  De boot van de Marine (V81) is vandaag niet gestart. ‘We moesten gisteren de motor vervangen en na een paar testen hadden we allemaal problemen in de software en hardware. Die gaf veel fouten. Vanavond wordt het heel hard klussen om alle fouten eruit te halen. Hopelijk kunnen we morgen weer aan de start verschijnen. We gaan desnoods de hele nacht door,’aldus teamcaptain Rik Pomstra.

Vrijdag blijft de vloot in Harlingen voor een endurance (zoveel mogelijk kilometers maken in een bepaalde tijd) en daarna wordt er gesprint in de buitenhaven van Harlingen. Dat betekent dat de zonneboten voor het eerst in het zoute water komen. Zaterdag is de slotdag. Dan finishen alle boten in het centrum van Leeuwarden.

Nieuwsarchief