Order van 70 miljoen voor Barkmeijer Stroobos

09 feb 2017

Barkmeijer Stroobos BV gaat twee sleephopperzuigers bouwen voor reder Hanson uit het Verenigd Koninkrijk. Er is 70 miljoen euro gemoeid met de order.

Hanson UK wint zand en grind in Het Kanaal en de bouw van deze twee sleephopperzuigers is de eerste stap van het strategisch vervangingsprogramma voor de bestaande vloot van 8 baggerschepen. Afgelopen zomer schreef Hanson UK een tender uit en 40 werven van over de hele wereld hebben hier op ingeschreven. Hanson heeft vorige week, na drie afvalronden, Barkmeijer Stroobos als beste uitgekozen.

De reder had een aantal eisen waaraan het ontwerp moest voldoen. Zo moet het schip tot op 60 meter diepte zand en grind kunnen opzuigen. Een andere eis is de hoge vaarsnelheid.  Iedere werf kon zijn eigen scheepsontwerp inleveren en Barkmeijer heeft hierbij nauw samengewerkt met Conoship International BV uit Groningen.

Momenteel wordt het LNG aangedreven baggerschip van Van der Kamp uit Zwolle gebouwd door Barkmeijer Stroobos. Het schip is een echter ‘gamechanger’ en een gezamenlijk initiatief van Barkmeijer, Conoship en Energy Valley. Hans Veraart, directeur Barkmeijer Stroobos B.V.: “De bouw van het LNG baggerschip van Van der Kamp heeft direct bijgedragen aan het binnenhalen van deze nieuwe order. De bouw van het LNG baggerschip is een uitstekende referentie!”

Patrick Brouns, gedeputeerde provincie Groningen, deelt de mening van Veraart. “De bouw van het LNG baggerschip, met bijdrage van de provincies Friesland en Groningen, heeft een goede referentie opgeleverd voor het binnenhalen van deze nieuwe order. Precies het effect dat wij als provincies beoogd hadden!”

Tot september is Barkmeijer Stroobos nog druk bezig met de bouw van het LNG Baggerschip van Van der Kamp. Direct daarna wordt gestart met de bouw van het eerste baggerschip van Hanson UK. Het tweede schip volgt in mei 2019.

Bron: o.a. DvhN

Nieuwsarchief