Opleidingscentrum zonne-energie hotspot TIC Alfa-college opent deuren

10 nov 2015

Op maandag 16 november opent Alfa-college haar gloednieuwe opleidingscentrum zonne-energie in Groningen: de eerste gecertificeerde in Nederland. Het opleidingscentrum is onderdeel van de hotspot TIC (Techniek Innovatie Centrum) van Energy College. 

Trots

“Daar zijn wij ontzettend trots op”, aldus Gert Buisman, manager Techniek en Bedrijfsopleidingen bij het Alfa-college. “Half november beginnen studenten elektrotechniek aan het keuzevak ‘Installeren van zonnestroomsystemen’. Na twee maanden en een succesvol examen krijgen de studenten een officieel certificaat. De eerste cursus voor bedrijven, die in december start, zit al vol. Deze cursus duurt drie hele dagen en wordt doorlopend aangeboden tot april. Er is dus nu al veel interesse.”

Gecertificeerde installateurs en monteurs

Op het dak van het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan zijn afgelopen zomer 72 zonnepanelen met verschillende systemen geplaatst. De panelen zijn verbonden met zes werkopstellingen in een leslokaal, zodat studenten en cursisten uitgebreid in de praktijk kunnen oefenen en zo opgeleid worden tot gecertificeerde installateurs en monteurs. “Dat is heel belangrijk omdat er op dit moment niet genoeg gecertificeerde vakmensen zijn. Installatie is een vrij beroep, dus iedereen kan zich installateur noemen. En omdat het gebruik van zonnepanelen zo groeit, zien veel mensen dit als een gat in de markt en gaan aan de slag”, vertelt Wil van Ophem, directeur van de branchestichting Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL). 

Volgens Europese richtlijnen is het wenselijk dat op termijn al het installatiewerk aan zonne-energiesystemen wordt uitgevoerd door gecertificeerde installateurs. Dit om te komen tot kwaliteitsborging voor de opdrachtgever. Deze wens is door het ministerie van Economische Zaken opgepakt en in Nederland wordt de kwaliteitswaarborging onder andere uitgevoerd door de KvINL.

 

Wil van Ophem: “Opdrachtgevers hebben zo zekerheid over een goedwerkende installatie, die ook het beoogde rendement haalt. De kans op onveilig werken en het maken van fouten wordt hiermee natuurlijk ook enorm beperkt.”

 

Nieuwsarchief