Opening blue energy proefcentrale: energie opwekken met zoet én zout water

27 nov 2014

Op de Afsluitdijk heeft koning Willem-Alexander de eerste Nederlandse blauwe-energiecentrale geopend. De 'Blue Energy' proefcentrale wekt stroom op door zoet water in contact te brengen met zout zeewater.

Het idee om zout en zoet water te gebruiken om energie op te wekken, is niet nieuw. Maar het bouwen van de proefcentrale is dat wel. Onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelden de membraantechnologie die wordt gebruikt in de centrale om blauwe energie te maken.

Pieter Hack van Redstack, het bedrijf dat de centrale bouwt, legt uit hoe het werkt: "Het zout in het zoute water wil graag mengen met zoet water. Zout water bevat meer ionen dan zoet water. Als je daar een membraan tussen zet die als een soort filter het energieverschil opvangt, kan er stroom worden opgewekt."

De Afsluitdijk is de ideale locatie voor een blauwe-energiecentrale: de dijk scheidt de zoute Waddenzee van het zoete IJsselmeer. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 1000 installaties op de dijk komen. Samen leveren die dan genoeg energie op voor Groningen, Friesland en Drenthe.

Aan RTL Z Toekomstmakers vertelt Hack dat het lastig is om financiering te krijgen voor het project. "Het is nog niet winstgevend, we verdienen over drie of vier jaar nog geen geld. We moeten het nu vooral hebben van private investeerders en subsidie van de provincie." Maar dat zou kunnen veranderen: blauwe energie is duurder dan aardolie, maar goedkoper dan wind- en zonne-energie. "Wij denken dat we voor 8 cent per kilowattuur elektriciteit kunnen maken."

Zie het interview met Pieter Hack op de website van RTLZ Toekomstmakers.

Bron: Toekomstmakers

Nieuwsarchief