Onderzoekers komen met opspuitbare zonnecollector

06 aug 2014

Onderzoekers van de Britse universiteit van Sheffield ontwikkelden een unieke opspuitbare (spray-on) zonnecollector. De nieuwe technologie kan de kosten van duurzame energie helpen verminderen, zo meldt Nu.nl op basis van een artikel van de University of Sheffield.

Onderzoekers gebruiken het materiaal Perovskite voor de nieuwe ontwikkeling. Volgens hen is dit materiaal veelbelovend. Het biedt een combinatie van hoge efficiëntie met lage materiaalkosten. De spray-on methodiek zou tevens perfect kunnen worden ingezet bij de productie van zonnecellen in hoog volume.

Energie-efficiëntie

De productie van zonnecellen met perovskite ten opzichte van bijvoorbeeld siliconen is voordeliger op het gebied van energiegebruik. Researcher Professor David Lidzey: “Organische zonnecellen hebben een energie-efficiëntie van ongeveer 10 procent. Perovskite tilt dat percentage naar 19 en loopt niet ver achter op siliconen, met een percentage van 25 procent.”

Structuur

Volgens Lidzey gebruiken de cellen van perovskite een structuur vergelijkbaar met organische cellen. “We hebben de organische laag vervangen met een spray-paint perovskite-laag. Dit geeft een flinke boost als het gaat om efficiëntie. Ik denk dat technologieën op basis van dunne-film zonnecelelen een belangrijke rol gaan vervullen in het zonnecellen met dunne lagen een belangrijke rol gaan vervullen in het aanjagen van duurzame energie.”

Nieuwsarchief