Noord-Hollandse bedrijven willen off grid gaan op de Afsluitdijk

25 jul 2014

Het bedrijvenconsortium 130 Renewables wil in de kop van Noord-Holland, bij voorkeur op de Afsluitdijk, een off grid test centre bouwen. Dit zou een volledig zelfstandig werkend energiesysteem moeten zijn met eigen opwek en opslag, dat dus niet op het openbare stroomnet is aangesloten. Het centrum is bedoeld voor onderzoek en onderwijs, maar ook als uithangbord voor de expertise van de betrokken bedrijven.

130 Renewables is een samenwerkingsverband van Tocardo, Wind Energy Solutions (WES), Zon Energie en ES Technologies, vier Noord-Hollandse bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie. Tocardo bouwt turbines waarmee uit stromend water elektriciteit kan worden gewonnen, WES is een fabrikant van middelgrote windturbines (50 tot 250 kW), ES Technologies heeft veel expertise op het gebied van stroomopslag en Zon Energie is een energiedienstverlener.

130 Renewables hoopt op de Afsluitdijk te  kunnen gaan experimenteren met een autonoom energiesysteem, waarin duurzame stroomopwek, opslag en verbruik elkaar in evenwicht houden. (Bron: 130 Renewables) 

Als locatie hebben de vier partners het kazematteneiland tussen de schutsluis en de spuisluizen bij Den Oever op het oog. Volgens 130 Renewables past een off grid test centre (OGTC) uitstekend binnen "de ontwikkeling van de Afsluitdijk als experimenteerruimte voor innovatieve energietechnologieën".

Het idee is om een systeem te bouwen met zonnepanelen, een windturbine, stroomopslag en de nodige regelapparatuur om de verschillende componenten op elkaar af te stemmen. De reeds bestaande getijdeninstallatie van Tocardo kan ook op het systeem worden aangesloten. Voor afname van de stroom wil 130 Renewables afspraken gaan maken met bedrijven in de buurt.

De investeringskosten voor het centrum schat het consortium in op EUR 2,3 mln. Voor de financiering hebben de partijen onder andere aanvragen gedaan voor provinciale en Europese subsidies. Het streven is om het centrum volgend jaar al in bedrijf te hebben.

 

Bron: Energeia.nl

 

Nieuwsarchief