Nieuwe stoomleiding voor Chemie Park Delfzijl

14 sep 2015

Het Chemie Park Delfzijl krijgt een nieuwe stoomleiding. Deze stoom komt van biomassacentrale Golden Raand van Eneco, die voor dit doel wordt omgebouwd. Er worden tientallen miljoenen euro’s in de leiding geïnvesteerd. 

De centrale produceert momenteel alleen groene stroom. Na de ombouw kan er met dezelfde hoeveelheid biomassa ook groene stoom worden gemaakt. De overheid betaalt mee aan de leiding omdat de groene stoom duurzaam is.

Het bedrijf AkzoNobel gaat de stoom gedurende twaalf jaar afnemen. AkzoNobel hoeft dankzij de leiding zelf geen stoom meer te produceren, wat behoorlijk scheelt in de CO2-uitstoot. Ook andere bedrijven op het park kunnen op de groene stoomleiding worden aangesloten. 

De leiding wordt betaald door AkzoNobel, Eneco, Groningen Seaports en de overheid. Hij wordt volgend jaar in gebruik genomen. Het is de tweede stoomleiding op het park: in 2010 werd de eerste leiding in gebruik genomen, die stoom verspreidt van de afvalverbandingsinstallatie van EEW Energy from Waste.

Bron: RTV Noord

 

Nieuwsarchief