Nienke Homan maakt testrit met eerste waterstofauto

14 jan 2016

Gedeputeerde Energietransitie Nienke Homan maakt vrijdag 15 januari 2016 om 12.00 uur een testrit met de eerste waterstofauto in Noord-Nederland van het bedrijf Holthausen uit Hoogezand, vanaf SummerLabb aan Oosterkade 1 in Groningen.

Waterstofauto's hebben als voordeel dat ze geen luchtverontreiniging veroorzaken omdat bij de verbranding van waterstofgas uitsluitend waterdamp ontstaat. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen komen er bij de verbranding van waterstof geen luchtvervuilende stoffen vrij als koolmonoxide, stikstofoxiden en fijnstof. Als de waterstof wordt gemaakt met groene stroom wordt er geen broeikasgas (CO2) geproduceerd, en is er in Groningen sprake van rijden op een nieuwe duurzame brandstof naast groen gas en elektrisch rijden. Andere voordelen van rijden op waterstof zijn dat er voortdurend nieuwe waterstof gemaakt kan worden uit water en dat voertuigen op waterstof stiller zijn dan voertuigen met verbrandingsmotoren, waardoor geluidsoverlast in met name stedelijke gebieden aanzienlijk zal afnemen. Verder is het bereik groter dan van elektrische auto's en duurt het vullen van een waterstoftank slechts net zo lang als van een benzinetank.

Het bedrijf Holthausen voorziet een van de vijf nieuwe groen gas tankstations die zij gaan bouwen met subsidie en in opdracht van de provincie ook van een vulpunt voor voertuigen die op waterstof rijden. Deze waterstof wordt met stroom van zonne- en windenergie bij het vulpunt zelf geproduceerd. 

Nieuwsarchief