Nederlandse Noordzeehavens bundelen hun krachten

17 feb 2015

De drie windgebieden voor de Zeeuwse en Noord- en Zuid-Hollandse kust moeten in 2033 zorgen voor 4.450 megawatt aan windenergie. Dat betekent heel veel werk voor de havens. Zeker wanneer zij er ook in slagen om als uitvalsbasis te dienen voor de bouw en het onderhoud van Britse windparken. Door gezamenlijk op te trekken proberen de havens hun kansen te vergroten.

Er gebeurt al veel in de havens. Zo nam de haven van IJmuiden onlangs drie nieuwe aanmeerplekken in gebruik voor bemanningsschepen voor de offshore windparken. Elke aanmeerplek heeft een zwenkkraan om gereedschap aan boord van de schepen te hijsen.

One stop shop
Intussen presenteert AYOP, het samenwerkingsverband van de havens van Amsterdam en IJmuiden, het dienbladconcept: samen bieden de havens de offshore windmarkt een ideale one stop shop: alle opeenvolgende fasen in het bouwproces van windturbines kunnen plaatsvinden langs het Noordzeekanaal. Zo biedt IJmuiden bijvoorbeeld goede faciliteiten voor kabelleggers, terwijl Amsterdam zich meer richt op de opslag, assemblage en de handling van onderdelen. Den Helder zal zich daarentegen focussen op service en onderhoud.

Dutch Ports United
Daarnaast zetten de Nederlandse Noordzeehavens zich gezamenlijk in de internationale etalage. Hun belangrijkste pluspunten staan in een gezamenlijk bidbook met de titel Dutch Ports United. De Energy Board ondersteunt deze krachtenbundeling van harte; voorzitter Jaap Bond nam, samen met Yvonne van Mastrigt (gedeputeerde van de provincie Groningen), het initiatief voor dit bidbook.

Bron: Energy Board & Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat

Nieuwsarchief