Nederlands instituut ontwikkelt nieuwe techniek voor CO2-opvang staalindustrie

26 nov 2015

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die het mogelijk zou maken om miljarden tonnen CO2 op te vangen in de staalindustrie. aldus RTL Nieuws.

De ontwikkelaars denken zelf dat de technologie ervoor kan zorgen dat de CO2-uitstoot van staalproducenten met 50 procent omlaag wordt gebracht, tegen een energiereductie van 40 procent.

ECN gaat nu eerst de techniek testen bij een staalfabrikant in Scandinavië. De pilot-opstelling zou per dag 14 ton CO2 opvangen per dag. Dat is overigens maar een fractie van wat de fabriek uitstoot.

 

Afvangen

De afvanginstallatie bestaat uit een lange buis die loopt naar een aantal reactorvaten. Daarin zit een speciaal soort klei, die de CO2 kan afvangen.

Daardoor ontstaat een stroom zuivere CO2, maar daar moet vervolgens wel wat mee gebeuren. Volgens ECN kan dit bijvoorbeeld weer hergebruikt worden in de wegenbouw of als grondstof in de chemische industrie. Toch denkt het onderzoekscentrum dat het grootste deel opgeslagen zal moeten worden in de grond.

Lees het hele artikel op http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/nederlands-instituut-ontwikkelt-nieuwe-techniek-voor-co2-opvang-staalindustrie

Nieuwsarchief