NAM wint dit jaar recordhoeveelheid aan gas

29 nov 2013

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) komt dit jaar tot de grootste gasproductie uit het Groningen-veld sinds de jaren zeventig. Dit jaar komt de productie ruim boven de 50 miljard kubieke meter uit.

Woordvoerder Chiel Seinen laat weten dat de toename van de productie te verklaren is door de lange winter. Die had tot gevolg dat er ook in de zomer een ongewoon grote vraag naar gas was. Tijdens de lange winter is er ook een beroep gedaan op de voorraden in de gasopslagen. Deze moesten ook weer aangevuld worden. Daardoor is er in de periode maart tot en met juni veel meer gas geproduceerd dan gebruikelijk is in die periode.

De NAM begrijpt dat de hoge productie gevoelig ligt vanwege de aardschokken die de gaswinning in Noord-Groningen veroorzaakt. Maar volgens Seinen is het aan minister Kamp van Economische Zaken om de productie in te perken. Die is bezig de problematiek te onderzoeken tot half januari. Dan zal hij bekend maken welke maatregelen er getroffen zullen worden, tot die tijd blijft het zoals het nu is.

Begin dit jaar adviseerde het Staatstoezicht Mijnen de minister de winning uit het Groningen-veld zo snel en zo veel mogelijk te reduceren. Seinen wijst er op dat de NAM hard werkt aan het herstel en voorkomen van schade.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief