Lng-primeur voor het Noorden

03 sep 2014

Het moet in de toekomst een heel normaal beeld worden: een schip dat op lng (vloeibaar gas) vaart en door een tankauto van deze brandstof wordt voorzien. Het begin is er.

Gisteren deed het fenomeen zich voor het eerst voor in Noord-Nederland, en wel bij scheepswerf SCHN in Foxhol. Daar werd voor rederij ChemGas het binnenvaartschip Sirocco gebouwd met een zogeheten ‘dual fuel’ motor, waardoor die zowel op gasolie als op lng kan varen.

Het schip werd in mei te water gelaten en is nu klaar voor zijn eerste vaart naar Luxemburg. Daar wordt het gedoopt, omdat het onder de vlag van het groothertogdom vaart.

Nederland wacht een opmars van lng als brandstof voor de scheepvaart en zwaar wegtransport. De uitstoot van stikstof, fijnstof en CO2 is bij het gebruik van vloeibaar aardgas veel geringer dan bij diesel- en gasolie die nu nog als brandstof dienen.

De introductie van lng is vooral mogelijk geworden sinds Gasunie en Vopak sinds 2011 in Rotterdam een terminal in gebruik hebben waar vloeibaar aardgas aan land kan worden gebracht. Rotterdam en de Waddenregio hebben van het Rijk de opdracht gekregen lng te introduceren. Een consortium met onder meer Vopak, Gasunie en GDF Suez neemt volgend jaar een lng-terminal met opslag- en bunkerfaciliteit in de Eemshaven in gebruik. Onder meer rederij Doeksen wil met de vrachtcatamaran Noord-Nederland op lng gaan varen.

De Sirocco kan ook op gasolie varen, omdat nog niet overal in Europa lng verkrijgbaar is. De EU hoopt dat vloeibaar aardgas als brandstof overal zijn intrede doet. Het subsidieert projecten die daaraan bijdragen.

Bron: Dagblad van het Noorden

Patrick Cnubben, Cluster manager Bio-energy & Gas bij Energy Valley: “Wij hebben als Energy Valley met de Taskforce LNG Noord-Nederland in het hele traject onze betrokkenheid getoond en willen dat Noord-Nederland ook in de toekomst een belangrijke rol bij de ontwikkeling van lng blijft spelen.” Het doel van de Taskforce is als Noord-Nederland een grote bijdrage te leveren aan het benutten van lng als brandstof en zo de economische ontwikkeling voor het Noorden te stimuleren.

 

Nieuwsarchief