Leerzaam bezoek aan Deens eiland Samsø, zelfvoorzienend in energie

31 mrt 2015

Albert van der Hem sprak over offshore-windenergie in aanwezigheid van koninklijke echtpaar

Op woensdag 18 maart 2015 bezocht het Nederlandse koninklijke paar het CO2-neutrale eiland Samsø tijdens hun staatsbezoek aan Denemarken. Het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland had Albert van der Hem, Programmacoördinator Offshore Energie bij Energy Valley, gevraagd te pitchen tijdens deze handelsmissie. Albert sprak met het koninklijk paar over offshore windenergie in Nederland en Denemarken.

Hij vertelde over de samenwerking tussen beide landen in offshore wind. De Denen zijn voorlopers op het gebied van windenergie op zee en de Nederlandse regering heeft qua subsidie ​​en aanbesteding het Deense systeem voor offshore windmolenparken grotendeels als voorbeeld genomen. Denemarken produceert de beste offshore windturbines, Nederland heeft daarentegen een leidende positie op het gebied van funderingen, maritieme logistiek, scheepsbouw, offshore platforms en het leggen van kabels. De landen kunnen dus uitstekend van elkaar leren.

CO2 neutraal eiland
Op het eiland Samsø, het eerste CO2-neutrale eiland in de wereld, maakte de delegatie een rondwandeling. De mensen die op het eiland wonen zijn eigenaar van de windturbines die het eiland zelfvoorzienend in electriciteitsopwekking maakt. Koning Willem-Alexander noemde het een voorbeeld voor bijvoorbeeld Texel. Het energie-overschot wordt getransporteerd naar het vasteland. Een belangrijk punt dat werd besproken is hoe de weerstand van de lokale bevolking te overwinnen. Naast wind- en zonne-energie zorgt stro voor warmtelevering. Daarom was er ook een bezoek aan een strogestookte stadsverwarmingscentrale.

Nieuwsarchief