Leek krijgt grootste zonnepark van Nederland

02 dec 2014

Het is nu nog een akker naast de A7 bij Leek, maar over een jaar staat daar het grootste zonnepark van Nederland. Er komt een veld met 60.000 zonnepanelen. Het park gaat stroom opwekken voor zo'n vijfduizend huishoudens.

Niet in de planning
Powerfield uit Dokkum gaat het park aanleggen en exploiteren. 'Zo'n groot veld is in Nederland nog nooit gebouwd. En dat staat ook nog niet in de planning. Dus dit wordt het grootste zonnepark van Nederland', vertelt Symen Jellema van Powerfield.

Volgens hem is de ligging van het gebied perfect, want het Leeksterveld heeft een zuidelijke oriëntatie. Ook werkte de gemeente Leek volgens hem goed mee met het project. Eerder liet Leek al weten open te staan voor een zonnepark bij de snelweg.

Windmolens
Jellema verwacht geen grote weerstand van omwonenden bij de aanleg van het zonnepark: 'Die panelen vallen nauwelijks op in het landschap. Ze worden maximaal 2.40 meter hoog. Met windmolens is dat wel anders'.

Subsidie
Powerfield gaat de stroom verkopen aan Nuon of Essent. Het grootste bedrag krijgt het bedrijf van de Staat; vanuit een grote subsidiepot. Zodra Jellema de subsidie krijgt toegekend, gaat hij bouwen. Naar verwachting is dat in de loop van 2015.

Meer zonneparken?
Het energiebedrijf is ook in gesprek met andere gemeenten in onze provincie om een zonnepark aan te leggen. Hij wil nog niet zeggen welke gemeenten dat zijn.

Bron: RTV Noord

Nieuwsarchief