Koninklijke interesse voor LNG-mogelijkheden voor maritieme industrie

26 mrt 2015

Op 19 en 20 maart brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg. Zij werden vergezeld door minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Onderdeel van het programma was de deelname aan de conferentie ‘LNG – Full speed ahead’. Hier bespraken Duitse en Nederlandse ondernemers de mogelijkheden van LNG voor de maritieme industrie.

Nederlands-Duitse samenwerking

In de ‘Innovation Area’ toonden Nederlandse en Duitse bedrijven alle facetten van de transitie naar scheepsvoortstuwing op LNG. Zoals benodigde kennis, gerealiseerde projecten, beleid en regelgeving en toekomstige ontwikkelingen. Bedrijven uit de gehele sector waren aanwezig, zoals scheepswerven, rederijen en systeemleveranciers. Het Nationaal LNG Platform illustreerde de wijze waarop Nederlandse en Duitse partijen samenwerken op het gebied van LNG. Platformvoorzitter Ger van Tongeren: “Het uitbouwen van een LNG-infrastructuur in Noordwest Europa is essentieel voor de verdere marktontwikkelingen. Ik ben bijzonder verheugd over de uitstekende samenwerking tussen de Duitse en de Nederlandse LNG-Platforms.”

LNG Power Barge

Vervolgens kregen koning en koningin een rondleiding op de LNG Power Barge, waar elektriciteit uit LNG wordt omgezet. Medio 2015 wordt deze eerste Barge, de Hummel, voor de mobiele energievoorziening van cruiseschepen in Hamburg geëxploiteerd. Duitse en Nederlandse partners werken hierbij nauw samen. Het Duitse bedrijf Becker Marine Systems  zorgt voor de exploitatie, de benodigde LNG is afkomstig uit de Rotterdamse GATE LNG terminal en wordt geleverd door Shell Duitsland.

Vermindering van emissies

De inzet van LNG als milieuvriendelijke brandstof kan bijdragen aan de vermindering van emissies in de scheepvaart en de verbetering van de luchtkwaliteit van havensteden. Ook biedt het kansen voor de exploitatie en het onderhoud van toekomstige windparken op zee. Patrick Cnubben, Programmacoördinator Gas in Transitie bij Energy Valley en trekker van de werkgroep Bio-LNG van het Nationaal LNG Platform: "Het was een geslaagde dag. We hebben de delegatie in aanwezigheid van onze Koning en Koningin ervan kunnen doordringen dat de samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van LNG voor scheepsverkeer en het zware transport erg veel kansen biedt. Samen kunnen we bijdragen aan de duurzame doelstellingen en bovendien de economische ontwikkeling stimuleren. De ontwikkeling van LNG als brandstof brengt economische ontwikkeling in samenhang met ecologische kwaliteit, Het Waddenzeegebied als Unesco Werelderfgoed gebied biedt bij uitstek het decor om de kansen die LNG biedt als schone en toekomstgerichte brandstof te demonstreren. Als het hier kan kan het overal."

Aandacht voor LNG op Hafengeburtstag

Van 8 tot 10 mei 2015 is Groningen partnerstad van Hamburg bij de viering van de Hafengeburtstag, het grootste maritieme evenement ter wereld. Ook dan zal er aandacht zijn voor het gebruik van LNG door de maritieme sector.

Sebastian Hartz für NBSO Hamburg

Foto: Sebastian Hartz - NBSO Hamburg

Foto: Sebastian Hartz - NBSO Hamburg

Foto: Sebastian Hartz - NBSO Hamburg

Nieuwsarchief