Koninklijk paar brengt bezoekt aan Veenkoloniën

18 feb 2015

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren op dinsdag 17 februari op bezoek in de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe. Het koninklijk paar deed 's ochtends Veendam en Stadskanaal aan en ging 's middags door naar Emmen. Tijdens het bezoek was volop aandacht voor de sociaal-economische ontwikkelingen in het gebied. Het paar werd onder andere begeleid door commissaris van de Koning Max van den Berg.

Veenkoloniaal Museum
In Veendam bezochten de koning en koningin het Veenkoloniaal Museum, waar zij een tentoonstelling bijwoonden over de geschiedenis van het Veenkoloniaal gebied. Gedeputeerde Henk Staghouwer gaf in het museum ook een toelichting op de Agenda van de Veenkoloniën, een samenwerkingsverband van de twee provincies en een aantal gemeenten, gericht op de sociaal-economische versterking van het gebied.

VanBeresteyn
In cultuurcentrum vanBeresteyn, grenzend aan het Veenkoloniaal Museum, sprak het koninklijk paar met medewerkers van aardappelzetmeelfabriek AVEBE, onderzoekers en jonge boeren uit de regio. Er werd gesproken over onder andere het belang van water en een vitale bodem voor de groei van gewassen, en de manier waarop de jonge boeren in het gebied werken.

Wedeka
Het bezoek aan de provincie Groningen werd afgesloten bij het sociale Werkvoorzieningsbedrijf Wedeka in Stadskanaal. Hier werken mensen die begeleid worden in hun zoektocht naar een baan, via trainingen en cursussen. De koning en koningin bezochten het gedeelte waar medewerkers zich bezighouden met inpakwerkzaamheden voor bedrijven. Het paar sprak met hen over hun werkzaamheden en hun ervaringen bij Wedeka.

Het koninklijk streekbezoek werd 's middags voortgezet in Drenthe.

Windenergie
Het bezoek ging vervolgens naar Tweede Exloërmond, naar de familie De Vries, waar het Koningspaar met een aantal tegenstanders en iniatiefnemers in gesprek ging over de problematiek over windenergie. Dit gesprek vond plaats aan de keukentafel onder het genot van een kop koffie en thee en een plak cake. Onder begeleiding van gedeputeerde Rein Munnikma liet de familie de Vries aan het Koningspaar zien hoe 'vol met ruimte' de omgeving eruit ziet in dit gebied.

Daarna bezocht het Koningspaar Multifunctioneel Centrum De Deele in Emmer-Compascuum en de  Stenden Hogeschool in Emmen.

Voor een sfeerimpressie met foto´s zie de foto's beschikbaar gesteld door de provincie Groningen en die van de provincie Drenthe

Bron: Provincie Drenthe & Provincie Groningen & Foto: Marcel J. de Jong

Nieuwsarchief