Kabinet lijkt kleinschalige biomassa-installaties de nek om te draaien

06 okt 2014

De Nederlandse regering dreigt met een wetswijziging kleinschalige biomassa-installaties in Nederland onmogelijk te maken. Dat zegt de Nederlandse vereniging van biomassaketel-leveranciers (NBKL) in reactie op een voorgestelde wijziging van het zogenoemde Activiteitenbesluit.

Kleinschalige biomassa-installaties gebruiken houtchips en houtpellets, vaak afkomstig uit lokaal onderhoud van bossen, lanen en plantsoenen. Ondanks dat de huidige emissienormen in Nederland voor houtgestookte ketels volgens de branchevereniging al tot de strengste ter wereld behoren, wil het Ministerie van Infrastructuur en Milieu deze normen aanscherpen tot een niveau dat volgens de branchevereniging "ongekend hoog" is in de wereld. Zo geldt voor NOX-uitstoot dat ketels kleiner dan 1 MW maximaal 300 mg per kubieke meter mogen uitstoten terwijl voor ketels tussen 1 MW en 5 MW een emissienorm geldt van 230 mg/kubieke meter.

Volgens Eppo Bolhuis, voorzitter van de brancheorganisatie, zijn deze normen, die per 1 januari 2015 gaan gelden voor nieuwe installaties, technisch alleen haalbaar door koppeling van dure rookgasreinigingsapparatuur aan de ketels. "Dat brengt enorme kosten met zich mee, dus dat gaat natuurlijk niemand doen", aldus Bolhuis, die stelt dat dat betekent dat er eigenlijk geen toekomst in Nederland is voor kleinschalige biomassa-installaties.

Kleinschalige biomassa-installaties verwarmen zwembaden of worden via blokverwarming ingezet voor bedrijven en kantoren. In Nederland zijn ongeveer 3.000 van die kleinschalige installaties, stelt Bolhuis. Het afgelopen jaar zijn er volgens de voorzitter 300 bijgekomen, maar die groei zal hoe dan ook stagneren met de nieuwe regelgeving.

Eerdere gesprekken met Infrastructuur & Milieu hebben niet veel opgeleverd, aldus Bolhuis, die het ministerie dan ook opnieuw oproept om met de sector in gesprek te gaan, en de emissienormen op een reëel niveau te brengen.

Bron: Energeia.nl

Nieuwsarchief