Juncker: Europese energie-unie nodig om te los komen van Russisch gas

15 jul 2014

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, vindt dat Europa te afhankelijk is van Russisch gas. Juncker wil dat Europa "zich bevrijdt van de afhankelijkheid" van Russisch gas. Juncker wordt dinsdag vrijwel zeker benoemd tot voorzitter voor de komende vijf jaar.

Tijdens de Oekraïnecrisis is gebleken dat Rusland zijn wil kan opleggen door te dreigen de gaskraan dicht te draaien. Om de afhankelijkheid te verminderen is volgens Juncker meer Europese samenwerking nodig. "We hebben een Europese energie-unie nodig. Daarbij hoort ook verbetering van energiezuinigheid", aldus Juncker.

Energie staat hoog op de prioriteitenlijst van Juncker. Te weten: op plek twee, na groei en banen als hoofdprioriteit. Juncker schrijft op zijn blog: "Mijn tweede prioriteit is dat ik het energiebeleid van Europa wil hervormen en reorganiseren tot een nieuwe Europese Energie Unie. We moeten onze middelen bundelen, onze infrastructuur samenvoegen en onze onderhandelingspositie ten opzichte van derde landen verenigen."

Juncker stelt dat hij de Europese energiemarkt open wil houden voor buurlanden. "Echter, wanneer de energieprijs vanuit het Oosten te hoog wordt, zowel op commercieel of op politiek vlak, zou Europa in staat moeten zijn om heel snel te over te schakelen naar andere toeleveringskanalen."

De Commissievoorzitter zet in op een groei van duurzame capaciteit. "Dit is niet enkel een kwestie van verantwoord beleid inzake klimaatverandering. Het is tegelijkertijd een industriële beleidsvereiste indien we op middellange termijn nog betaalbare energie ter onze beschikking willen hebben."

 

Bron: Energeia.nl

Foto: EU

Nieuwsarchief