Juncker: ‘Europa moet leidend zijn op energie- en klimaatbeleid’

24 jul 2014

De aankomende voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wil een bindende doelstelling van 30% energiebesparing voor de EU in 2030. Dat is het opmerkelijkste voorstel op energiegebied van de Luxemburger, uitgesproken tijdens zijn bevestiging door het Europees Parlement eerder deze week.

Voor Juncker wordt energiebeleid een van de topprioriteiten tijdens zijn periode als voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU. Hij herhaalde zijn streven naar een ‘Europese energie-unie’ die “wereldleider wordt op het vlak van hernieuwbare energie”. De nieuwe commissie-Juncker moet op 1 november aantreden.

Energiebesparing

“We moeten onze middelen bundelen, infrastructuur koppelen als één blok onderhandelen”, zei hij in het Europees Parlement. “We moeten onze energiebronnen diversifiëren en de hoge energieafhankelijkheid terugbrengen.” Deze uitspraken zijn weinig verrassend, want sinds de Oekraïne-crisis staan energie en het terugdringen van Europa’s afhankelijkheid van Russisch gas hoog op de EU-agenda.

De doelstelling voor energiebesparing is wél opvallend, en een concrete aanvulling op van het nu op tafel liggende klimaat- en energiepakket. Daarin zijn doelen gesteld als 40% C02-reductie en 27% duurzame energie in 2030. De Commissie heeft in januari 2014 deze voorstellen al gedaan, maar een target voor energiebesparing in het midden gelaten. Daar heeft Juncker nu dus duidelijkheid over geschapen. Maar de echte politieke stap valt pas in oktober te nemen, als de EU-lidstaten zich in een speciale Europese Raad over het complete pakket uitspreken.

Nog geen ‘track record’

De reacties op Junckers energievoorstellen lopen uiteen. Stefan Scheuer van de Coalitie voor Energiebesparing had liever een 40% doelstelling gezien. “30% is niet meer dan voortzetting van het huidige beleid.” In Polen en het Verenigd Koninkrijk wordt het begrip ‘energie-unie’ ook gehanteerd, maar heel anders uitgelegd.

Bas Eickhout, Europarlementariër en woordvoerder van de Groenen voor de 2030-discussie, is gematigd enthousiast. “Het ontbreekt Juncker aan een track record op gebied van energie en klimaatverandering”, stelt Eickhout, “maar het is positief dat hij energie als een prioriteit heeft aangemerkt. Ook heeft de nieuwe Commissievoorzitter zich duidelijk uitgesproken voor besparing. Dat is belangrijk omdat daar echt beleid voor nodig is. Energiebesparing gebeurt nu nog te weinig vanwege investeringsdrempels.”

Blinde vlek

Ongeveer de helft van de Groenen heeft uiteindelijk voor Juncker gestemd, juist vanwege zijn concrete plannen op gebied van energie en klimaat. Eickhout waardeert vooral de doelstelling dat Europa leidend moet worden in duurzame energie: “Dat is een forse ambitie. Op dit moment loopt China qua investeringen voorop en gaan zij ons inhalen. Dus leidend zijn is geen makkie.”

Wel vindt de Europarlementariër het teleurstellend dat Juncker zich op de vlakte houdt op klimaatbeleid. Daarover zijn in VN-verband onderhandelingen gaande, met als doel om eind 2015 in Parijs tot wereldwijde bindende afspraken te komen. Eickhout: “Klimaat is voor Juncker een blinde vlek, terwijl de wereld juist kijkt naar Europa om te leiden. Hier hebben we flinke politieke sturing op nodig. Maar ook over het Europese emissiehandelssysteem heeft Juncker niets gezegd.”

 

Bron: http://www.energieactueel.nl

Nieuwsarchief