Het zuinigste woonhuis van Groningen is van energieambassadeur Ingrid Beens

22 nov 2013

Misschien wel het zuinigste woonhuis van Groningen: dat is het huis van de Groningse Ingrid Beens. Maar dat mag ook wel, want Beens is de energieambassadeur van de provincie Groningen.

Ingrid Beens (35) is als energieambassadeur gekozen uit 67 huizenbezitters in de gemeente Zuidhorn. Haar woning aan de Gaickingahof is door gemeente en plaatselijke ondernemers voorzien van energiebesparende maatregelen, waardoor haar huis van energielabel F naar A++ is gegaan. Rond het middaguur werd haar voorbeeldwoning op energiegebied vrijdag 22 november opgeleverd door PvdA-gedeputeerde Yvonne van Mastrigt.

Ingrid Beens vertelt in gesprek met het Dagblad van het Noorden van 22 november welke energiebesparende maatregelen er zijn genomen: ''De grootste dingen zijn: de installatie van een luchtwarmtepomp, die warmte uit de lucht haalt en het water verwarmt. We hebben in de woonkamer wandverwarming gekregen, dit geeft je een behaaglijk gevoel waardoor je de verwarming niet snel hoger zet. We hebben ook nieuwe, supergeïsoleerde ramen gekregen. Kleinere dingen waar je misschien niet zo snel aan denkt, zijn tochtprofielen en het dichten van kieren en naden.''

Als energieambassadeur kreeg Ingrid Beens 15.000 euro aan energiebesparende maatregelen dankzij sponsoring door gemeente en ondernemers. In ruil daarvoor brengt zij het project zoveel mogelijk onder de aandacht en zet de deur op gezette tijden open voor bezoek. Door de maatregelen van de jarenzestigwoning is de energienota van 200 euro per maand naar 40 euro gegaan.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief