Helft minder energiegebruik bij nieuwe Thialf

03 mrt 2015

De vernieuwbouw van Thialf is officieel van start. Het nieuwe stadion stuurt op een zo duurzaam mogelijke kwaliteit en het laagst mogelijke energiegebruik: de eis hiervoor is maximaal vijftig procent van de huidige situatie.

Tevens staat de gebruiker centraal in het nieuwe Thialf. Het binnenklimaat, evenals het ijs,  is eenvoudig aan te passen aan de wensen en behoeften. De technische voorzieningen zorgen voor luchtstromen en wind, terwijl monitoring door meet- en opnameapparatuur wordt voorzien. Daarnaast beschikt het vernieuwde stadion over een sporterslounge, laboratorium en ruimtes voor artsen, fysiotherapie en massage.

Energetisch gesloten systeem
Betrokken bij de bouw is DWA, die adviseert op het gebied van bouwfysica, duurzaamheid en geluidsbeheersing. “Het ijsstadion is energetisch als een gesloten systeem ontwikkeld, waarbij vrijkomende energie nuttig wordt ingezet in andere delen van het gebouw. Er dient zo weinig mogelijk energie van buiten het systeem naar binnen te worden toegevoerd”, meldt het adviesbureau.

Duurzaamheidseisen
DWA werkt samen met onder andere Ballast Nedam, Warmtebouw Utrecht en Zwarts & Jansma Architecten. Naast de eis voor een maximaal energiegebruik van vijftig procent van de huidige situatie wordt de milieuprestatie bepaald met GPR Gebouw. Er moet ten minste een 7,5 gescoord worden voor de thema’s Energie, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Daarnaast moet een 7,0 behaald worden voor Milieu, waarbij duurzaam hout moet worden toegepast en alleen gebruik wordt gemaakt van natuurlijke koudemiddelen voor de koel- en klimaatinstallaties.

Bron: Duurzaamgebouwd.nl & nieuwthialf.nl

Nieuwsarchief