Hansa Green Tour mee op staatsbezoek Denemarken

26 mrt 2015

Van 17 tot en met 19 maart 2015 was de Hansa Green Tour aanwezig als handelsdelegatie tijdens het het staatsbezoek aan Denemarken. Onder andere het Deense eiland Samsø werd bezocht dat ook de eindbestemming is van de aankomende 6e editie van de Hansa Green Tour die van 3 - 6 juni 2015 gereden zal worden.

Bezoek offshore windpark Dong Energy
Tijdens het bezoek stond eerst State of Green op het programma, de Deense koepelorganisatie voor de transitie naar een duurzaam Denemarken. Een indrukwekkend Deens platform en netwerk van waaruit alle duurzaamheidsinitiatieven worden gepromoot. Na een inspirerende presentatie van de Deense energietransitie naar duurzame en hernieuwbare bronnen volgde een boottocht om het offshore windpark Middelgrunden van Dong Energy op zee te bekijken.

Nederlands-Deense samenwerking
In de middag was er een matchmakingsprogramma met Deense partners. Minister Bert Koenders opende de netwerkbijeenkomst met mooie woorden over Nederlands-Deense samenwerking en er werden een aantal MoU's gesloten tussen deelnemers aan de handelsdelegatie en Deense partners. 's Avonds was het officiële staatsbanket dat live werd uitgezonden op de Deense televisie. Koning Willem Alexander sprak o.a. over de hechte band tussen Nederland en Denemarken en de voorbeeldfunctie van Denemarken, en Samsø in het bijzonder, op het gebied van duurzame energie.

Eiland Samsø
De volgende dag namen ze de eerste boot naar Samsø. Dit eiland vervult een voorbeeldfunctie in de transitie naar een duurzame economie. Binnen een tijdsbestek van 10 jaar heeft het eiland de overstap gemaakt naar 100% duurzame energie die op het eiland zelf wordt opgewekt. Tijdens de rondleiding over het eiland bezocht de delegatie o.a. windmolens, zonnepanelen, een lokaal installatiebedrijf en een stro-verbrandingsinstallatie.  

Over de Hansa Green Tour
De Hansa Green Tour is de jaarlijkse internationale netwerktour voor bedrijven en overheden om duurzame technologie te promoten in Noord Europa, om te leren van ‘best practises’ en kennis en ervaringen uit te wisselen. Dit jaar zal de 6e editie gereden worden van 3 tot en met 6 juni met uitsluitend alternatief aangedreven voertuigen en/of voertuigen die rijden op alternatieve brandstoffen. De route voert langs diverse duurzame bedrijven en initiatieven gecombineerd met interessante netwerkbijeenkomsten in Nederland, Duitsland en Denemarken. Eindbestemming is het Deense eiland Samsø, een van de duurzaamste eilanden van Europa en internationaal het rolmodel voor de groene economie. Op het eiland wordt meer dan 100% van de totale eigen energiebehoefte zelf geproduceerd middels uitsluitend hernieuwbare energie uit zon, wind en biomassa. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden voor deelname via info@hansagreentour.com.

Bron: Hansa Green Tour

Nieuwsarchief