Grote opkomst bij aftrap bouw Energy Academy Europe

22 mei 2015

Op donderdag 21 mei vond de aftrap van de bouw van het nieuwe Energy Academy Europe gebouw plaats. Het programma begon met een presentatie van architect Aldo Vos. In zijn presentatie gaf hij inzicht in het ontwerpproces en de unieke eigenschappen van het nieuwe gebouw. Het wil het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland worden. Daarbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de middelen die beschikbaar zijn: de elementen aarde, water, lucht en zonlicht.

Een 200-meter lange ontluchter onder het gebouw maakt gebruikt van de aarde om lucht en water af te koelen en te verwarmen.

Regenwater wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen.

De ventilatie wordt aangedreven door een 'solar schoorsteen’.

Zonnestralen worden optimaal benut voor verlichting en energieproductie.
 

Het belang van een icoon

In hun toespraken benadrukten de Commissaris van de Koning Max van den Berg, prof. dr. Sibrand Poppema (Rijksuniversiteit Groningen) en dr. Han de Ruiter (Hanze University of Applied Sciences) de essentiële rol van het nieuwe Energy Academy gebouw als de regio zich wil ontwikkelen tot voorloper op het gebied van energie en de energietransitie. Volgens prof. dr. Poppema: "We hebben een icoon nodig".

 

Onderzoek, onderwijs en innovatie

Energy Valley, Energy Delta Institute en de Energy Academy Europe bundelen hun krachten om samen te werken aan onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van energie. In een paneldiscussie benadrukten André Faaij (Energy Academy Europe), Anja Hulshof (Energy Delta Institute) en Gerrit van Werven (Energy Valley) het belang van samenwerken in het nieuwe gebouw.

Een speelse kick off

Na het officiële gedeelte werd aan alle zes gevraagd om deel te nemen aan de kick off op de bouwplaats; door te fietsen moest genoeg elektriciteit worden opgewekt om de afbeelding van het nieuwe gebouw te laden op een groot scherm.

Het gebouw van bijna 13.000 m2 met BREEAM-rating 'Outstanding' zal in 2015-2016 worden gerealiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen op het Zernike Campus Groningen.
 

Nieuwsarchief