Groningen krijgt €33 miljoen voor geothermie

14 nov 2013

De kansen op duurzame aardwarmte-winning in de stad Groningen zijn sterk toegenomen dankzij een subsidie van het Ministerie van Economische Zaken aan de gemeente Groningen van € 33 miljoen. Dat bedrag is bestemd voor het project geothermie Zernike (Groningen Noordwest).

Als het allemaal door gaat kunnen enkele duizenden inwoners en tal van instellingen in het noordwestelijke deel van de stad binnen vijf jaar gebruik kunnen maken van deze diep-ondergrondse warmwaterbron voor het verwarmen van hun huis of gebouw. Op dit moment wordt technisch onderzocht hoe de toekomstige boringen op het Zernike-terrein kunnen gaan plaatsvinden. Dit is het eerste diepe geothermie-project in Nederland dat gebruik maakt van deze Rijksregeling. Dat heeft het college van B en W van Groningen bekend gemaakt.

Bij het geothermie-project Zernike gaat het om warmtelevering uit een duurzame warmtewaterbron op ongeveer 3 kilometer onder dit deel van de Stad. Op het moment dat er daar in de nabije toekomst daadwerkelijk een geothermie-bron is gerealiseerd, zal over een periode van 15 jaar jaarlijks door het rijk een bedrag uitgekeerd worden in de exploitatie. Dit is om de warmte uit deze bron te laten concurreren met de nu nog goedkopere warmtesystemen op basis van aardgas.

Nieuwsarchief