Groningen Gist

20 apr 2017

Twee ogenschijnlijk totaal verschillende trends tekenen zich af: grotere bewustwording en actiebereidheid om klimaatverandering te voorkomen, en lokale productie van kwaliteitsbieren. Maar wat is er mooier dan het nuttige met het aangename te verenigen?

Dat dachten Progress Events, de Gemeente Groningen en GasTerra ook, en werken samen onder de noemer ‘Groningen Gist’. Het sluiten van lokale kringlopen is een belangrijk onderdeel om bij te dragen aan het voorkomen van klimaatverandering. Die kringlopen zijn er ook in bierproductie, zoals het lokaal verbouwen van hop, maar ook het nuttig gebruiken van de reststromen na de productie, zoals voor het produceren van groen gas via vergisting.

GasTerra zet in op groen gas en wil regionaal bijdragen. De stad Groningen wil in 2035 geen aardgas meer gebruiken. Dan biedt groen gas een interessante duurzame optie, om het ook warm te hebben bij plotseling veel vraag naar warmte, zoals bij het douchen of met een gure oostenwind.

Het onderzoek dat hiervoor nodig is wordt uitgevoerd door studenten van de Hanzehogeschool. Want ook dat is Groningen, en versterkt de positie van onze regio in verduurzaming en in energie-innovatie. Het onderzoek richt zich ook op de lokale horeca, die streekgerechten serveren en mogelijk nuttige reststromen hebben om nieuwe energie van te maken.

Groningen Gist gaat echt los op het bierfestival op 20 april a.s. Tijdens een inspirerende workshop zoeken we met alle stakeholders – brouwerijen, wethouders, groen gas producenten, en business, samen naar meer verduurzaming. En natuurlijk met een mooi lokaal biertje, zoals dit jaar d'Olle Grieze, weer een vernieuwend  biertje, gezamenlijk gebrouwen door de Groningse brouwers, dat staat voor vernieuwing en duurzaamheid. Proost op een groene toekomst.

Nieuwsarchief