Groningen Energy Summer School 2015 “enorm waardevolle ervaring”

04 sep 2015

26 PhD studenten hebben een “enorm waardevolle ervaring” opgedaan tijdens de Groningen Energy Summer School 2015. Het event voor PhD studenten had een interdisciplinaire benadering met betrekking tot een van de meest actuele thema’s binnen energie: smart grids. De summer school heeft plaatsgevonden in Groningen van 17 tot en met 28 augustus 2015, en was in samenwerking georganiseerd door de Energy Academy Europe en de Rijksuniversiteit Groningen. Dit jaar is het event ook gesponsord door Globalisation Studies Groningen.

Door het samenbrengen en combineren van uiteenlopende disciplines bood de summer school de 26 deelnemende PhD studenten een unieke kans om bewust te worden van verschillende aspecten van de energie transitie, om nieuwe inzichten te ontwikkelen, en om synergie te creëren tussen de verschillende benaderingen van smart grids.

Tijdens de summer school werden niet alleen colleges van specialisten bijgewoond, maar presenteerden studenten ook eigen werk, en speelden ze een actieve rol binnen workshops en discussies. Onder de 19 aanwezige sprekers waren prof. André Faaij van Energy Academy Europe, prof. Benjamin Sovacool, werkzaam aan de Universiteit van Aarhus, en prof. Gert Brunekreeft van de Jacobs Universiteit in Bremen. Prof. Sovacool was verheugd te zien dat deelnemers met verschillende achtergronden effectief samenwerkten en kennis deelden. “De Groningen Energy Summer School brengt PhD studenten bij elkaar en creëert een perfecte context voor interdisciplinair werken. Het opdoen van deze ervaring in het begin van hun carrière is enorm waardevol voor de deelnemende studenten.  De energie transitie heeft mensen met deze vaardigheden en ervaringen nodig.”

Ook twee excursies, een naar Power Matching City, en een naar de Maasvlakte, maakten deel uit van het programma. De laatste activiteit bood de mogelijkheid om de verschillende energie landschappen in Nederland te ontdekken: van de Friese meren ontstaan door turfsteken, tot de windmolenparken in Urk en de test met Blue Energy op de Afsluitdijk. Een nieuw element in het programma dit jaar was een vertoning van de film Syriana (2005). Na een introductie van prof. Jaap de Wilde discussieerde het publiek over geopolitieke relaties en het contrast tussen Syrië toen (2005) en nu. 

De deelnemers van de Energy Summer School waren erg positief over hun ervaring. Armin Ghasem Azar van de Universiteit van Aarhus in Denemarken zei: “Doordat ik zoveel nieuwe dingen geleerd heb en met veel interdisciplinaire deelnemers heb gepraat was het erg waardevol voor me. (…) Het heeft mijn kennis over andere disciplines binnen smart grids, zoals economie, recht en privacy, verbreed.” Naast het vergaren van nieuwe inzichten, hadden de deelnemers het ook erg naar hun zin. Christian van Someren van de Hanzehogeschool Groningen benadrukte: “De groep deelnemers was fantastisch. Een flexibele, gevarieerde en vooral vriendelijke groep maakte deze summer school tot een geweldige ervaring.”

Nieuwsarchief