Groengas zorgt voor groene stroom op Bevrijdingsfestival Groningen

05 mei 2017

Een deel van de nieuwe 'Weide Wereld' op het Bevrijdingsfestival draait vandaag op groene energie. Voor de zweefmolen en enkele horecapunten wordt ter plaatse groengas omgezet in groene stroom door Mobiele Stroom BV in samenwerking met Gasunie. Hierdoor worden er minder vervuilende stoffen uitgestoten en is er minder geluidsoverlast dan de aggregaten op diesel. Vorig jaar al zorgde Gasunie met Holthausen voor een duurzame Bevrijdingsvlam in Groningen op groengas.

De mobiele stroomunit van Mobiele Stroom BV uit Utrecht draait op groengas. Dat zorgt ervoor dat er geen fijnstof en nauwelijks Stikstofoxiden (NOx) wordt uitgestoten. Met een verbruik van ca. 1.300 liter diesel (2015) tijdens het bevrijdingsfestival, is vergroening dan ook echt noodzaak. Daarnaast veroorzaakt een mobiele stroomunit op groengas minder geluidsoverlast dan een aggregaat dat op diesel draait. Het geluid  met een hoge frequentie dat de unit produceert, is namelijk goed  te isoleren. Daarbij is het geluid monotoner waardoor er minder geluidshinder wordt ervaren dan bij de conventionele units.

Tot 72 uur stroom

De mobiele unit draait tijdens het bevrijdingsfestival van 9.00 uur in de ochtend tot 21.00 uur ’s avonds. Het groengas wordt geleverd door Holthausen Groep uit Hoogezand. Tegenwoordig kan vooraf bepaald worden hoeveel groengasin de unit moet worden getankt om voor een bepaalde duur stroom te leveren. Een vol getankte unit kan tot 72 uur stroom leveren.

Vergroenen festivals

Afgelopen januari heeft Mobiele Stroom BV ook al een unit geleverd voor het SummerLabb festival tijdens Eurosonic in Groningen. Normaal gesproken worden de units ingezet voor walstroom voor aangemeerde (binnenvaart)schepen, maar de units zullen in de toekomst steeds vaker ingezet worden om festivals te ‘vergroenen’. De groene stroomunits kunnen voorzien in zowel warmte als koude.

Nieuwsarchief