Forse lichtbesparing op P+R terrein in Hoogkerk

02 dec 2013

Wethouder Jan Seton (CDA) van duurzaamheid in Groningen heeft officleen een ‘intelligente’ verlichting in gebruik genomen op het P+R terrein in Hoogkerk. Die verlichti9ng is zodang ingesteld dat het energieverbruik tot twintif procent wordt teruggebracht als er niemand op het terrei8n aanweig is.

 

P+R Hoogkerk is daarmee het eerste overstapterrein dat wordt verlicht met intelligente dimverlichting. De dimverlichting op P+R Hoogkerk brandt alleen op vol vermogen als er gebruik wordt gemaakt van het terrein.

 P+R Hoogkerk is het eerste P+R terrein in Nederland waar deze manier van lichtbesparing in Noord-wordt toegepast. Voor deze locatie is gezocht naar energiebesparende verlichting die zo min mogelijk lichtverstoring oplevert voor het naastgelegen natuurgebied. Het intelligente dimsysteem van het Groningse Tvilight bood voor het P+R terrein een passende oplossing. Als niemand op het terrein aanwezig is, wordt de verlichting tot 20% gedimd. Zodra een detectiesysteem beweging signaleert gaat de verlichting waar nodig op 100% schijnen. Dit levert een energiebesparing op van 54%.

Met ondersteuning vanuit het Energie Convenant Groningen heeft dit bedrijf een voor deze locatie passend lichtsysteem uitgewerkt. De interactieve dimverlichting op P+R Hoogkerk is bedoeld als proef.

Nieuwsarchief