Flinke toename Europese importen LNG

22 jul 2015

De import van LNG is aan het stijgen. In het eerste kwartaal van dit jaar nam de EU-import van Liquefied Natural Gas toe met 24 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Dat maakte de Europese Commissie bekend in een nieuw rapport. Omdat de invoer tot voor kort juist stelselmatig afnam, is deze stijging opvallend.

Belangrijkste reden voor de stijging is de dalende vraag in vooral Azië. De gemiddelde prijzen zijn lager dan voor de kernramp in Fukushima in 2011 waardoor investeringen in LNG voor steeds meer Europese partijen aantrekkelijk zijn. Ondertussen vergroten nieuwe terminals en de VS en Australië het aanbod verder. Daarom verwacht de Europese Commissie dat deze trend van importstijging de komende jaren doorzet.

 

Cijfers van de Rotterdamse haven laten zien dat deze invoerstijging effect heeft op Nederland. De doorvoer bedroeg het eerste halfjaar 1,14 miljoen ton, zo werd onlangs bekend. Ter vergelijking: in het eerste halfjaar van 2014 was dat 550.000 ton. Ruim een verdubbeling dus.

Bron: Energeia

Nieuwsarchief