Europees gasplatform van Gasunie Transport Services uitgebreid

06 dec 2013

Prisma, een Europees boekingsplatform voor aardgas waarvan onder meer Gasunie Transport Services (GTS) uit Groningen en Gasunie Deutschland mede-aandeelhouder zijn, krijgt versterking. Met ingang van 1 januari 2014 treden namelijk drie nieuwe Europese netbeheerders toe tot PRISMA European Capacity Platform: het Britse National Grid, het Noord-Ierse Premier Transmission en het Franse TIGF. Dat maakten de aandeelhouders van PRISMA, waaronder Gasunie Transport Services (GTS) en Gasunie Deutschland, in Leipzig bekend.

PRISMA European Capacity Platform is een Europees boekingsplatform voor (gebundelde) grenscapaciteit, waardoor Europese capaciteitsmarkten worden verbonden. TIGF zal met ingang van maart 2014 transportcapaciteit aanbieden via het PRISMA-platform. National Grid en Premier Transmission zullen volgens de planning in 2015 capaciteit op de markt brengen via het platform.

Steve Fisher, Gas Charging and Capacity Manager van de Britse TSO National Grid, zei ter gelegenheid van de ondertekening van de contracten: "National Grid wil zich inzetten voor de ontwikkeling van een geïntegreerde EU-gasmarkt. Wij verwachten dat PRISMA een belangrijke en steeds grotere rol zal spelen op de markt. Wij hebben overleg gevoerd met shippers en andere stakeholders in het Verenigd Koninkrijk en er is brede steun voor National Grid om toe treden tot PRISMA. Wij vinden het geweldig om ons te voegen bij de andere TSO's door aandeelhouder van dit bedrijf te worden."

PRISMA bestaat nu uit 22 landelijke netbeheerders uit acht verschillende Europese landen.

Nieuwsarchief