EU op weg om energiedoelen voor 2020 te halen

03 apr 2015

Volgens het Europees Milieu Agentschap (EEA) is de correlatie tussen groei en energieverbruik doorbroken. Dat wil zeggen dat een aantrekkende economie gepaard kan gaan met een lager energieverbruik. Dat draagt er volgens het agentschap toe bij dat de EU-energiedoelen van 20 procent minder energieverbruik en 20 procent duurzame energieproductie in 2020 gehaald kunnen worden. Maar dat betekent niet dat we nu op onze lauweren kunnen rusten, zegt het EEA. Bovendien zullen sommige landen, waaronder Nederland, hun nationale doelen niet eens halen.

Schommelingen energieprijs
Het betekent dat het energieverbruik absoluut zal toenemen en de strijd om de schaarser wordende energie zal toenemen. Daardoor nemen de geopolitieke risico’s voor de EU toe en zal de economie te lijden hebben van schommelingen in de energieprijs.

Daarom zal er nog harder ingezet moeten worden op duurzame energieopwekking, al was het maar om sneller onafhankelijk te worden van energie­importen uit landen en regio’s die niet altijd even stabiel zijn. Onder meer Rusland heeft al aangetoond niet te schromen de gaskraan te misbruiken als politiek drukmiddel.

Bron: Cobouw

Nieuwsarchief