EU last forse invoerheffing op Chinese zonnepanelen

29 nov 2013

De Europese Unie last een invoerheffing op glas voor zonnepanelen uit China die kan oplopen tot 42,1 procent. Dit moet de toestroom van goedkope, zwaar gesubsidieerde producten naar Europa beëindigen. De heffing is per direct ingevoerd en geldt in ieder geval voor 6 maanden met een eventuele verlenging naar 5 jaar.

De EU ziet de Chinese prijsdumping als aanmerkelijke schade voor Europese producenten, waarbij het glas onder de kostprijs op de markt wordt gebracht. De maatregel is een gevolg van een onderzoek dat Brussel in februari was begonnen, nadat er klachten waren binnengekomen van Europese producenten die samen goed zijn voor een kwart van de Europese markt. De omvang van die markt is volgens de EU minder dan 200 miljoen euro. Het marktaandeel van Chinese producenten is van 6,2 procent in 2009 gestegen naar 28,8 procent in 2012.

De lidstaten van de EU hebben 6 maanden de tijd om te beslissen of de voorgestelde tijdelijke heffingen vast komen te liggen voor 5 jaar. De tarieven kunnen nog wijzigen als ze voor langere tijd worden ingevoerd.

Bron: Dagblad van het Noorden

Nieuwsarchief