ENSEA en de Action Group Energy and Water Works aanwezig tijdens EU Sustainable Energy Week

13 jun 2014

Van 23 tot 27 juni 2014 vindt in Brussel de EU Sustainable Energy Week 2014 plaats. Tijdens een ochtendsessie kijkt de RUG naar de menselijke factor in succesvolle energietransities. De ENSEA-partners ondertekenen een ‘Expression of Interest’. De Action Group Energy & Water Works heeft zijn eerste officiële bijeenkomst en laat Europa kennismaken met de vele interessante kruisbestuivingen tussen energie en water.

De EU Sustainable Energy Week (EUSEW) is een initiatief van de Europese Commissie en vond voor het eerst plaats in 2006. De EUSEW verbindt burgers en energiebelanghebbenden op lokaal, regionaal en nationaal niveau. De EUSEW omvat een high-level policy conferentie in Brussel en verschillende Energy Days verspreidt over de Europese Unie en wereldwijd

Dinsdag 24 juni

Op dinsdagochtend 24 juni wordt in het Brusselse Thon Hotel afgetrapt met het seminar “Promoting successful energy transition: the human factor”. Een omslag maken in energie is niet slechts een geval van de juiste techniek ontwikkelen, ook de menselijke factor is essentieel bij het halen van energiedoelen. Tijdens deze bijeenkomst krijgen bezoekers inzicht in inspirerende best practices op het gebied van gedragsverandering uit de wereld van Europees onderzoek, zakelijke toepassingen en NGO’s.

Hier spreken onder andere:

  • André Faaij, Director Energy Academy Europe;
  • Paul Verhoef, Head of Unit "Renewable energy sources" in DG Research and Innovation van de Europese Commissie;
  • Linda Steg, Professor of Environmental Psychology, Universiteit Groningen en
  • John Thøgersen, Professor of Economic Psychology van de Aarhus University, Denemarken.

Expression of interest

In de middag is het tijd voor ENSEA. Tijdens deze bijeenkomst wordt de samenwerking tussen de onderzoeksinstituten die onderdeel zijn van ENSEA geformaliseerd met de ondertekening van een Expression of Interest. Het consortium wil de samenwerking tussen de ENSEA-partners en netwerkpartners verstevigen en waar mogelijk uitbreiden en nodigt de triple helix uit om mee te denken over de verschillende thema’s binnen ENSEA.

Action Group Energy and Water Works

Een dag later – op woensdag 25 juni – staat het House of the Provinces in Brussel geheel in het teken van de Action Group Energy & Water Works. In de ochtend heeft deze Action Group zijn eerste officiële (en besloten) bijeenkomst van 9.30 tot 12.30 uur. Daarna volgt van 13.30 tot 16.30 een openbaar deel waar bezoekers kennis kunnen maken met verschillende pilots op het snijvlak van energie en water.

Enkele toonaangevende sprekers geven hierbij inzicht in hun projecten. Tijdens een open discussie gaan zij in op de bottlenecks die horen bij innovatie. Bezoekers kunnen zo kennismaken met de Action Group Energy and Water Works en pilots als de Blue Energy pilot bij de Afsluitdijk en de tidal power plant bij de Brouwersdam. Daarnaast is Robert Schröder, DG Environment, aanwezig om inzicht te geven in het European Innovation Partnership Water en vertelt Rémi Gruet over de European Ocean Energy Association.

Meer informatie over EU Sustainable Energy Week op www.eusew.eu

 

icon “Promoting successful energy transition: the human factor” 338 kB Bestand downloaden  
Nieuwsarchief