Energising deltas opent deuren voor publiek tijdens Europa om de hoek Kijkdagen

07 mei 2014

Tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 mei openen tientallen Europese projecten in heel Nederland hun deuren voor publiek. Projecten laten graag zien wat ze – mede met Europese financiering – bijdragen aan innovatie, economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Een van de deelnemende projecten is Energising deltas. Het Tidal Testing Centre (TTC) in Den Oever voert de coördinatie van dit project en zal een kijkje bieden in de keuken van duurzame energieproductie in combinatie met waterveiligheid en waterbeheer bij waterkeringen . Energy Valley verzorgt de communicatie, draagvlakvorming voor structurele samenwerking en de (inter)nationale positionering van het project.

De Europa om de hoek Kijkdagen bieden een bijzondere kans om eens te zien wat er in de buurt gedaan wordt met Europees geld en wat dit concreet oplevert. Daarmee zijn de Kijkdagen een boeiend uitje voor iedereen die geïnteresseerd is in verandering en vernieuwing.

Energising deltas
Pieter Bergmeijer, coördinator van Energising deltas en directeur van TTC: “Wij zijn dit jaar op vrijdag 9 mei geopend voor het publiek. Van 14.00 tot 16.00 uur kunt u bij ons binnenlopen voor meer informatie over de Afsluitdijk, Brouwersdam en Oosterschelde. Dit zijn de 3 Nederlandse voorbeeldprojecten waar energie uit water toegepast (zal) worden. Of bekijk de video’s van het project. Een animatie laat u de waterturbines en blue energy installatie op de Afsluitdijk zien. En u ziet de marktpartijen die in het project samenwerken aan het woord: Tocardo, REDstack, Antea Group/Strukton. We zien u graag en vertellen u meer over duurzame energie-opwekking met waterturbines en de combinatie van zoet en zout water.’

In Nederland zijn honderden projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. Deze projecten dragen bij aan het versterken van de regionale en lokale economie en aan de concurrentiepositie van Nederland. Ga naar www.europaomdehoek.nl/kijkdagen en ontdek wat er bij u om de hoek gebeurt.

Over het project
Energising deltas (Energiedijken in het Nederlands) combineert duurzame energieproductie en waterveiligheid en waterbeheer in een innovatief exportproduct. Drie bedrijven (Tocardo, REDstack, Strukton/Antea Group) werken nauw samen met drie onderzoeksinstellingen (Deltares, ECN, Erasmus Universiteit Rotterdam) om kennis op te doen over het optimaliseren van de energieproductie en het minimaliseren van omgevingseffecten. Samen met het Tidal Testing Centre voor coördinatie en de stichting Energy Valley voor nationale en internationale positionering zal dit project de Nederlandse handel en export een voorsprong geven op de wereldmarkt. Zie ook www.energisingdeltas.com.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie, Kansen voor West. Bovendien co-financiert de provincie Noord-Holland het project Energising deltas.

Nieuwsarchief