Energieke ‘clash’ van ideeën tijdens symposium IDEA

07 jun 2016


IDEA is een aanjager op het gebied van open innovatie en duurzame energie in de regio Alkmaar. Dinsdag organiseerde deze incubator het symposium ‘Een goed idee vindt altijd geld’ bij partner Inholland Alkmaar. Onderwijs, creatieve wereld, bedrijfsleven en de overheid vonden er elkaar. Er was veel aandacht voor de ambitieuze plannen voor de campus van de Alkmaarse Inholland-vestiging.

Dagvoorzitter Christoph Maria Ravesloot, Inholland-lector Innovatiemodellen Duurzame Energie, werd bijgestaan door oud-schaatskampioen en bedrijfstrainer Jochem Uytdehaage, die een eigen topsportperspectief op de middag bood. Veel bedrijven en organisaties werkten mee, waaronder Rabobank, Flynth, ERAC, Participatiefonds Duurzame Energie en ENGIE Services. De bezoekers, die afkomstig waren van de overheid, het onderwijs en bedrijfsleven, zagen inspirerende presentaties met praktijkvoorbeelden van innovatie, en konden meedenken over nieuwe, duurzame ontwikkelingen.

IDEA kijkt vooruit

Maar eerst vertelde Frank Brandsen, werkzaam voor Energy Valley en mede-initiator van IDEA (incubator Duurzame Energie Alkmaar), waar zijn organisatie momenteel staat. Hij zei dat IDEA ambitieus is, ver vooruit kijkt en zich mag verheugen in grote belangstelling vanuit de energiesector. Hij prees de samenwerking met Inholland, dat onderdak biedt aan IDEA en zoekt naar crossovers met het onderwijs. Edwin Gardner van Monnik, een bureau dat organisaties helpt zich te oriënteren op heden en toekomst, gaf een analyse van mondiale trends in onze samenleving. Die wordt volgens hem gevormd door rationalisering en romantisering van arbeid: er vindt overal automatisering plaats, maar we hechten tegelijk aan betekenisvolle, ‘ambachtelijke’ vormen van productie.

 

Parallelsessies

Bezoeker Benjamin Faber was erg over de dag te spreken. “Ik ben accountmanager bij Bouwcenter RAB. Hier kom ik erachter welke duurzame innovaties aanslaan en welke niet. Ook hoop ik nieuwe contacten op te doen. Momenteel ben ik bezig met de vraag hoe je duurzame innovaties financiert.” Hij kon na afloop van Gardners presentatie terecht bij de parallelsessie ‘Financiën’. De twee andere sessies heetten ‘Ontwikkeling’ en ‘Campus: de toekomst in met visie’. Alle boden vier of vijf korte presentaties van producten en ideeën.

 

Bedrijvige campus

In de laatstgenoemde sessie vertelde Dirk van der Bijl over de verdere plannen voor een dynamische campus van Inholland Alkmaar, waar bedrijfsleven en onderwijs nauw samenwerken. Op deze ‘kenniswerkplaats’ brengen Inholland-studenten technische kennis in en doen ze onderzoek via projectonderwijs, stages en afstudeeropdrachten. De toekomstige vergister van natte biomassa, die op het terrein biogas zal produceren, vormt de spil ervan. Deze campus kan volgens Van der Bijl de kans uitgroeien tot een kenniscentrum dat het onderwijs de tools geeft om de snelle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen bij te benen.

 

Gemeente geeft ruimte

Uit de presentatie van wethouder Jan Nagengast bleek dat IDEA in de Gemeente Alkmaar een bereidwillige partner vindt. Nagengast gaf aan dat de gemeente duurzame initiatieven niet te veel wil laten inperken door regels, zodat nieuwe ontwikkelingen alle ruimte krijgen. Na afloop van de middag kregen de bezoekers van het symposium sla-plantjes mee naar huis, die duurzaam op water geteeld zijn  door de firma Pater Broersen, die ook een presentatie verzorgde.

 

Nieuwsarchief