Energiedebat met vicevoorzitter Europese Commissie Maros Sefcovic

28 mei 2015

Op vrijdag 29 mei zal Dr. Maros Sefcovic, vice-voorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Europese 'Energy Union', een bezoek brengen aan noord-Nederland. Als onderdeel van zijn programma organiseert Energy Academy een uniek energiedebat, waarin Dr. Sefcovic vragen zal beantwoorden van de zaal en in gesprek gaat met studenten. Het energiedebat zal worden geleid door Max Westerman, journalist en voormalig VS-correspondent voor o.a. RTL Nieuws.

Het energiedebat richt zich op de nieuwste ontwikkelingen in het Europese energiebeleid en de toekomstplannen van de Europese Unie voor de energiemarkt. Die plannen overwegen één geïntegreerde Europese energiemarkt (de 'Energy Union'), om een ​​veilige, betaalbare, concurrerende en duurzame energievoorziening aan consumenten en bedrijven te garanderen. De voltooiing van de Energy Union is een van de 10 prioriteiten van de nieuwe Europese Commissie, die ze op 1 november 2014 opstelde.

De Energy Unie past in de lange termijn klimaatdoelstelling van de EU om de uitstoot van broeikasgassen met minstens 40% onder het niveau van 1990 te brengen in 2030. De Energy Unie zal bijdragen aan deze doelstelling door een energietransitie te vergemakkelijken waarin in 2030 27% van het energieverbruik afkomstig is uit hernieuwbare bronnen.

Maros Sefcovic is opgegroeid in Slowakije, waar hij afstudeerde in economie en rechten. Hij begon zijn carrière als adviseur van de Slowaakse vice-minister van Buitenlandse Zaken. Hij is sinds 1997 actief in de Europese Unie. Als lid van de Europese Commissie heeft hij eerder de leiding gehad over "Onderwijs, opleiding, cultuur en jeugd en later interinstitutionele betrekkingen en administratie en Gezondheid en consumentenbeleid. Hij is sinds 1 november 2014 verantwoordelijk voor de Energy Union.

Dr. Sefcovic bezoekt voor de eerste keer Nederland, daarom is dit debat een unieke kans om met hem in gesprek te gaan. Na het debat zal Sefcovic naar EnTranCe, het Energy Transition Centre, gaan voor een besloten bijeenkomst.

Het energydebat vindt plaats in de Blauwe Zaal van het Duisenberg gebouw (Nettelbosje 2) op het Zernike terrein in Groningen. Inloop vanaf 15.00 uur tot 15.15 uur (deuren sluiten, dus wees op tijd). Het debat begint om 15:30 en eindigt om 16:15. Daarna volgt een borrel.

Vanwege het beperkte aantal plaatsen, is registratie voor het energiedebat vooraf nodig.

Bron: Energy Academy Europe & Foto Europese Unie

Nieuwsarchief